SEGRE

L'Eurocambra reclama il·legalitzar la fundació Francisco Franco

Vista de l'hemicicle del Parlament europeu.

L'Eurocambra reclama il·legalitzar la fundació Francisco FrancoEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu (PE) va reclamar aquest dijous en una resolució pactada per diversos grups polítics de l’hemicicle la il·legalització de fundacions que exaltin o glorifiquin el feixisme, com la fundació Francisco Franco. Així es recull en el text consensuat per fins a cinc grups polítics, inclosos populars i liberals, que van demanar per afegir-se al mateix que no es fes menció a cap fundació concreta o episodi feixista nacional.

L’Eurocambra mostra en la resolució la seua preocupació davant de l’augment de la violència neofeixista a la Unió Europea després d’agressions de grups ultres com la patida per l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza i el seu assistent per Casa Pound i amb l’objectiu que la Comissió Europea posi en marxa mesures concretes.

Els eurodiputats estan preocupats per l’auge de la normalització del feixisme, el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància i per la "impunitat" dels grups que les defensen fins i tot amb violència. Més enllà, reclamen als Vint-i-vuit la creació d’"unitats policials contra l’odi" i assegurar-se que dins dels seus cossos i forces de seguretat no hi ha comportaments de tipus racista o xenòfob. En aquest sentit, també demanen que la CE cridi a les organitzacions cíviques a reportar sobre l’estat del discurs d’odi i els crims d’odi als països europeus.

També criden a tenir una cultura comuna de memòria històrica que rebutgi els crims feixistes del passat, i es diuen "profundament preocupats" que les noves generacions "estiguin cada vegada menys conscienciades amb la història del feixisme, la qual cosa representa un risc de ser indiferent davant de noves amenaces".

Socialdemòcrates, Ecologistes i l’Esquerra Unitària van voler incloure mencions a agressions concretes com les de "Hogar Social Madrid" o el Valle de los Caídos, però finalment van quedar fora del text i encara que es votaran com esmenes no tenen probabilitats de prosperar, van dir diverses fonts parlamentàries.

Una de les ponents del text és l’eurodiputada del BNG Ana Miranda, que durant les negociacions va intentar que la resolució recollís com a cas condemnable la denúncia que la família Franco va presentar contra els activistes que van ocupar pacíficament el Pazo de Meirás l’agost de 2017 per reclamar la seua devolució al poble gallec. En una roda de premsa prèvia al vot, Miranda va destacar la importància de la resolució per pressionar a la il·legalització de la fundació Francisco Franco que -va dir- "és una anormalitat democràtica a la UE, on seria impossible que existís el 2018 una fundació Hitler o Mussolini."

tracking