SEGRE

PANORAMA

La DUI fa un any amb divuit persones encausades a l'espera d'un judici

Puigdemont, després d’aprovar-se la DUI al ple del Parlament.

Puigdemont, després d’aprovar-se la DUI al ple del Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleix un any des que el Parlament, amb els vots de JxSí i la CUP, amb l’absència dels diputats de Ciutadans, PSC i PPC, va aprovar una resolució al preàmbul del qual es proclamava: “Assumim el mandat del poble de Catalunya expressat al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i declarem que es converteix en un Estat independent en forma de república”, que va durar vuit segons. En el dia d’avui també, divuit dels impulsors es troben a punt d’asseure’s al banc dels acusats al Tribunal Suprem per ser jutjats per presumpta rebel·lió, desobediència i malversació, entre els quals es troben l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Carles Puigdemont, tanmateix, no serà jutjat en aquest procediment al ser a Bèlgica i haver-se retirat l’euroordre.

En paral·lel, l’independentisme continua buscant una estratègia comuna per proclamar la república catalana, un any després de la declaració unilateral d’independència (DUI) que va aprovar el Parlament, que es va quedar en un gest simbòlic i que va motivar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Malgrat la fràgil unitat de la coalició JxCat-ERC, el president Quim Torra preveu aguantar la legislatura fins a les sentències de l’1-O, encara que a partir d’avui el president català ja disposa de prou potestat com per convocar unes noves eleccions.

tracking