SEGRE

PANORAMA

Madrid recorre la reprovació del rei malgrat el dictamen contrari del Consell d'Estat

L’òrgan considera que la moció del Parlament només té naturalesa política i no jurídica || L’ajuntament de Barcelona acorda també reprovar Felip VI i demana l’abolició de la monarquia

Isabel Celaá, amb Juan Espadas i Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ahir a Sevilla.

Isabel Celaá, amb Juan Espadas i Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ahir a Sevilla.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va anunciar ahir que l’Executiu espanyol recorrerà al Tribunal Constitucional la resolució del Parlament de Catalunya en què es reprova el rei malgrat que el Consell d’Estat va considerar que aquest recurs no és la manera “idònia”. A la roda de premsa després del Consell de Ministres, que es va celebrar ahir a Sevilla, Celaá va explicar que el Govern ho fa per “sentit d’Estat”, ja que entén que la resolució del Parlament és “inconstitucional”, encara que, en tot cas, “respecta” la resolució del Consell d’Estat.

El Govern de Pedro Sánchez afirma que la resolució és inconstitucional perquè “suposa un nou intent del Parlament d’iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica República”. Considera a més que el seu “intent d’abolició de la monarquia” i el seu “atac injustificat al rei” és inadmissible i representa una “extralimitació de les seues funcions”. Celaá, per la seua part, va destacar que el dictamen assenyala, no obstant, que “la resolució suposa un greu atemptat al principi de lleialtat institucional” i “una declaració política que degrada les formes de l’Estat espanyol”.

Lamenta que l’Executiu i Espanya vagin per “camins contraris” malgrat la voluntat de diàleg

El Consell d’Estat, tanmateix, va expressar ahir que la resolució del Parlament català és “netament política, no jurídica” i va assenyalar que aquest tipus de mocions parlamentàries “no s’integren a l’ordenació ni produeixen efectes jurídics”.

Al conèixer la notícia, el president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar que el seu Executiu i el central van en direccions “contràries”. “Si aquesta és la idea de diàleg, de no judicialització de la política i de respecte per la llibertat d’expressió, anem en direccions diferents”, va afirmar. El president del Parlament, Roger Torrent, va advertir Madrid que “la majoria republicana no desapareixerà amb recursos al TC”. D’altra banda, el líder del PP, Pablo Casado, va criticar els “malabarismes” del Govern al recórrer al TC i defensar aquesta mateixa setmana al Congrés dels Diputats una llei per despenalitzar els delictes d’ultratge a la corona.

Precisament, el ple de l’ajuntament de Barcelona va acordar ahir una declaració institucional que reprova Felip VI, proposada per la CUP i que va comptar amb el suport de BComú, PDeCAT, ERC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. També “aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

Acceleren el veto de les narcollanxes per evitar el tràfic humà El Consell de Ministres va aprovar també ahir accelerar la normativa per prohibir la navegació de les embarcacions conegudes com a narcollanxes després de detectar que les màfies les utilitzen, a més de per al contraban, per a altres finalitats il·lícites com el tràfic de persones. El reial decret llei afecta les embarcacions de més de vuit metres d’eslora o que comptin amb una potència superior a 150 quilowatts. D’altra banda, també va autoritzar la celebració de tres convenis de col·laboració entre el ministeri d’Indústria i l’Empresa Nacional d’Innovació per destinar 100 milions d’euros a finançar pimes, empreses tecnològiques i joves emprenedors.

tracking