SEGRE

ELECCIONS GOVERN

El Brasil vira cap a la ultradreta

Bolsonaro supera el 55% dels vots a la segona volta de les presidencials || Confirma el gir del país sud-americà després de vèncer contra el candidat del Partit dels Treballadors

El candidat ultradretà, Jair Bolsonaro, i la seua dona, Michelle, ahir després de votar.

El candidat ultradretà, Jair Bolsonaro, i la seua dona, Michelle, ahir després de votar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ultradretà Jair Bolsonaro va guanyar ahir les eleccions presidencials al Brasil amb un 55,54% dels vots vàlids i succeirà el mandatari Michel Temer el proper 1 de gener per governar el país fins al 2022.

D’acord als resultats oficials, amb el 94,44 del cens, Bolsonaro ja és president electe ja que el seu avantatge no pot ser retallat pel progressista Fernando Haddad, candidat del Partit dels Treballadors (PT), qui va obtenir un 44,46% dels vots vàlids.

Bolsonaro, un capità de la reserva de l’Exèrcit brasiler que defensa la dictadura que va imperar entre 1964 i 1965 i és conegut per opinions de tarannà racista, masclista i homofòbic, va ser al capdavant de totes les enquestes d’opinió des de fa mesos. Haddad va entrar en campanya l’11 de setembre passat quan va ser anunciat com a substitut de Luiz Inácio Lula da Silva, que fins a aquell moment era candidat del PT, encara que vetat per la justícia electoral per la condició de presidiari, condemnat a dotze anys per corrupció. En la primera volta celebrada el passat dia 7, Bolsonaro va guanyar amb un 46% dels vots, i Haddad va quedar al segon lloc, amb un 29%, entre un total de tretze candidats.

El 6 de setembre passat, al mig de la campanya per a la primera volta, Jair Bolsonaro va ser apunyalat enmig d’un míting, a conseqüència d’això va romandre hospitalitzat durant 23 dies.

Jair Bolsonaro, de 63 anys, és diputat des de fa gairebé tres dècades i ha estat escollit president en representació del Partit Social Liberal (PSL), una formació minúscula fins ara, però que en les legislatives del 7 d’octubre passat va aconseguir 52 dels 513 escons a la Cambra de Diputats.

La gran coalició alemanya s’enfonsa a Hessen pels Verds i ultres La CDU d’Angela Merkel i els seus socis d’Executiu al Govern federal, els socialistes de l’SPD, es van enfonsar ahir a les eleccions regionals celebrades al land de Hessen. Així, els democristians van aconseguir el 27,3% dels vots, onze punts menys que al 2013. Idèntica caiguda va experimentar l’SPD, que es va quedar en 19,1% dels sufragis. Davant d’aquest retrocés, els Verds van aconseguir un 19,6% dels suports, mentre que els ultres d’Alternativa per Alemanya van aconseguir el 12,6%. Així, el partit d’extrema dreta ha aconseguit entrar a l’únic parlament dels lands germànics en què no tenia cap diputat. Els excomunistes de Die Linke, per la seua part, es van quedar al 6,4%.

tracking