SEGRE

POLÈMICA MIGRACIÓ

Trump vol deixar sense nacionalitat els fills dels migrants il·legals

Mitjançant una ordre executiva, cosa que desencadenaria una batalla constitucional || Anuncia “ciutats de carpes” per als centreamericans de la caravana migratòria

El president nord-americà, Donald Trump.

El president nord-americà, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que sospesa aprovar una ordre executiva per privar del dret a la nacionalitat nord-americana els nens nascuts al país fills de migrants que van travessar la frontera il·legalment. “Sempre m’han dit que es necessitava una esmena constitucional. Sap què? No cal”, va manifestar, alhora que va puntualitzar que “ara diuen que puc fer-ho només amb una ordre executiva”.

Si finalment Trump segueix endavant amb els seus plans i anul·la el dret a la ciutadania per naixement, es podria desencadenar una batalla constitucional que dirimiria, en última instància, el Tribunal Suprem. En aquest sentit, el màxim òrgan judicial nord-americà és de majoria conservadora, a causa dels dos nomenaments vitalicis de magistrats que ha efectuat ja el mateix Trump durant el seu mandat.

Si Trump firma l’ordre, es desencadenaria una batalla que resoldria el Suprem, de majoria conservadora

Amb tot, el dret a obtenir la nacionalitat nord-americana per naixement al país està reconegut per la catorzena esmena de la Constitució, que estableix que “totes les persones nascudes o naturalitzades als Estats Units, i subjectes a la seua jurisdicció, són ciutadans dels Estats Units i de l’estat en el qual resideixen”. Tot i així, Trump ho veu “ridícul” perquè “som l’únic país al món on una persona arriba i té un fill i el nadó és un ciutadà dels Estats Units amb tots els beneficis”. “Això s’ha d’acabar”, va sentenciar.

D’altra banda, l’inquilí de la Casa Blanca va amenaçar els migrants centreamericans que avancen en caravana cap a la frontera sud dels Estats Units de detenir-los en “ciutats de carpes” mentre es resolen les seues sol·licituds d’asil.

“Construirem ciutats de carpes, no construirem estructures i gastar centenars de milions de dòlars, tindrem carpes i seran molt boniques”, va explicar sobre la polèmica Trump, que encara la recta final de la campanya de les eleccions legislatives que se celebren el proper 6 de novembre.

En aquest sentit, la principal organització de defensa dels drets humans d’aquest país va criticar la Casa Blanca per planejar un “atemptat plenament anticonstitucional” a fi d’“agitar la retòrica incendiària d’odi contra els migrants dies abans de les eleccions”.

En canvi, el senador republicà Lindsey Graham, per la seua part, va celebrar la decisió de Donald Trump i es va congratular que “per fi hi hagi un president disposat a fer-se càrrec d’aquesta absurda política de la ciutadania per naixement, que és un imant per atreure els migrants il·legals”.

Acusen la Casa Blanca de planejar un “atemptat” a la Constitució ? La Unió Nord-americana per les Llibertats Civils (ACLU, per les sigles en anglès), es va apressar, en un comunicat, a censurar les intencions de Trump d’anul·lar el dret a la ciutadania nord-americana per naixement.

tracking