SEGRE

ARÀBIA SAUDITA POLÈMICA

Khashoggi va ser escanyat al consolat i després esquarterat

Segons la investigació de la fiscalia turca, que desmenteix que fos desmembrat viu || Exigeixen als seus col·legues saudites que revelin el parador del cos

El fiscal general saudita, Saud al-Moyeb, arriba al consolat.

El fiscal general saudita, Saud al-Moyeb, arriba al consolat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Turquia va fer ahir públics els resultats principals de la seua investigació sobre l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, que va ser escanyat tot just entrar al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul i el cadàver del qual va ser esquarterat després per fer-lo desaparèixer.

La Fiscalia d’Istanbul va assenyalar aquests fets en un comunicat en el qual lamenta que la visita del fiscal saudita, Saud al-Moyeb, no ha contribuït a aclarir les circumstàncies al voltant del crim.

Segons conclou la fiscalia turca, Khashoggi va ser escanyat tot just entrar al consolat

“Jamal Khashoggi va ser assassinat mitjançant estrangulació, de forma planificada per endavant, immediatament després d’entrar el 2 d’octubre del 2018 al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul per recollir uns documents relatius al seu matrimoni”, afirma el comunicat turc.

“El cos de Jamal Khashoggi va ser eliminat mitjançant esquarterament, també de forma planificada, després que se l’haugés matat per estrangulació”, agrega.

Aquestes són les úniques dades avançades per ara per la Fiscalia turca, i desmenteixen diversos rumors, difosos a la premsa turca i internacional, segons els quals el periodista saudita va ser esquarterat viu, o que el seu cos va ser dissolt en àcid.

La Fiscalia turca va emetre el comunicat poc abans que el fiscal en cap saudita, Saud al-Moyeb, que havia arribat a Istanbul diumenge passat, es traslladés a l’aeroport per tornar al seu país. En el transcurs de l’entrevista, els turcs van exigir als seus col·legues saudites per escrit la resposta a tres preguntes fonamentals per a la investigació, en primer lloc, el parador del cos de Jamal Khashoggi.

A més van exigir saber si la Fiscalia saudita té qualsevol informació sobre la planificació prèvia de l’assassinat del periodista, i finalment, qui és el “col·laborador local” que segons declaracions del règim de Riad era l’encarregat de desfer-se del cadàver.

“Ha arribat l’hora per al cessament de les hostilitats, incloent-hi míssils i atacs amb drons des de zones sota control

houthi

contra l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. Conseqüentment, els atacs aeris de la coalició han de cessar a totes les àrees poblades del Iemen”, va dir en un comunicat el secretari d’Estat, Mike Pompeo.

L’avís de Washington arriba en un moment crític per a l’Aràbia Saudita, que té els ulls del món a sobre arran de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi.

Washington insta al cessament de les hostilitats al Iemen ? El Govern dels Estats Units va instar ahir els bàndols de la guerra al Iemen –la coalició saudita avalada per Washington i els rebels houthis recolzats per l’Iran– que pactin un cessament del foc al llarg dels propers trenta dies per negociar després un final al conflicte.

tracking