SEGRE

MULTES

Trànsit vol treure 6 punts per utilitzar el mòbil i castigar més la velocitat

Trànsit vol treure 6 punts per utilitzar el mòbil i castigar més la velocitat

Trànsit vol treure 6 punts per utilitzar el mòbil i castigar més la velocitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si alguna cosa preocupa el director general de Trànsit, Pere Navarro, és l’ús del WhatsApp al volant i l’excés de velocitat a les carreteres convencionals, unes infraccions que vol castigar més, amb la retirada de fins 6 punts en el primer cas i de 2 punts si se supera en 20 km/h el límit màxim de 90 en el segon.

Aquestes són algunes de les mesures que, segons ressalta Navarro en una entrevista amb Efe, vol posar en marxa Trànsit davant dels "llums rojos" que porten ja quatre anys enceses en les xifres de la sinistralitat i que han dibuixat una corba ascendent després d’anys de descensos consecutius i notables.

Bé perquè "s’ha perdut la sensibilitat" cap aquest problema, bé perquè la crisi ha prioritzat altres qüestions o bé perquè la seguretat viària va perdre interès social i "va caure de l’agenda", el cert és que Navarro s’ha trobat en la seua segona etapa a la DGT amb una situació que el va portar a exclamar: "Déu meu, què ha passat?".

I "com no podem perdre temps, perquè no hi ha temps per perdre," Navarro té sobre la taula ja mesures "concretes, possibles, útils i realitzables", conscient que davant del que resta de legislatura, ha de fer en un any el que normalment es faria en quatre.

Aquestes són algunes d’aquestes mesures que el director de Tráfico vol tirar endavant amb el consens, en moltes d’elles, dels grups parlamentaris:

VELOCITAT

Segurament, Trànsit recorrerà a la figura del Reial Decret per modificar el Reglament de Circulació i unificar en els 90 km/h el límit màxim de velocitat a les carreteres convencionals, tinguin o no tinguin voral d’1,5 metres. Així, ens assimilarem als països del nostre entorn que, segons recorda Navarro, tenen un únic límit per a totes d’aquest tipus.

"Tenim un problema amb la velocitat", per la qual cosa la proposta de la DGT passa també per treure punts quan s’hagi superat en 20 km/h aquest límit en les convencionals. Fins ara, només porta multa de 100 euros, però no es treuen punts. Només es resten quan se supera en 30 km/h i més.

Si la proposta tira endavant, quan el radar capti el conductor a 111 km/h ja se li sancionarà amb 2 punts, i així fins 6 a mesura que augmenti aquesta diferència de velocitat.

Encara que caldrà estudiar-ho "tranquil·lament", Navarro vol augmentar el nombre de radars. Ara tenim 1.000. França, 4.000.

TELÈFON MÒBIL

"Alguna cosa caldrà fer" perquè l’ús del telèfon mòbil al volant i, sobretot el WhatsApp, ja és la primera causa dels accidents després de l’excés de velocitat i el consum d’alcohol i drogues.

Navarro ja sap què fer: augmentar la pèrdua de punts per aquesta infracció. En el projecte es passa dels 2 actuals a 6, encara que tampoc no disgustaria la DGT que es quedés en 4.

VULNERABLES (VIANANTS, CICLISTES I MOTOCICLISTES)

Aquests tres col·lectius sumen ja el 46 per cent dels morts de trànsit. Crear en les prefectures provincials unitats de vulnerables és una altra de les prioritats. I d’allà, i amb la col·laboració de les associacions de víctimes, sortiran proposades per reduir la seua sinistralitat.

En el cas de les motos, Navarro ressalta com el comerç electrònic està creixent a un 20 % anual i, per tant, la flota de vehicles de dos rodes de missatgeria. Per això, la DGT està en contacte amb les empreses per millorar la seguretat del col·lectiu.

Però també amb els ajuntaments, perquè veuran més motos als seus carrers, "una realitat que cal gestionar". "Estan passant moltes coses", com que el ciclomotor elèctric sigui ja el vehicle més venut, afegeix Navarro, que insinua com una mesura a debatre l’obligatorietat que els motoristes portin guants.

CINTURÓ, CASC I CADIRETES

Trànsit proposa de pujar de 3 a 4 el nombre de punts que es perden per no portar el cinturó de seguretat, el casc o les cadiretes -els sistemes de retenció infantil-.

"Després de dotze anys -emfatitza Navarro-, qui no es posa el cinturó no és perquè no ho sàpiga, és perquè no li dóna la gana. I el mateix passa amb el casc". "No hi ha excuses".

CARNET I FORMACIÓ

A Navarro li sembla inconcebible que a Espanya pugui obtenir-se el carnet de conduir sense una sola hora presencial de seguretat viària, quan al 70 % dels països europeus és obligatori. I per allà va la proposta de la DGT.

Mentrestant, pretén que els professors d’autoescola es formin en l’educació reglada i, en concret, en la Formació Professional.

Navarro no es resigna a fer realitat una cosa que porta escoltant quinze anys: incloure l’educació viària com a assignatura obligatòria en la modalitat que sigui. És una cosa en la qual "tots estem d’acord, però passa el temps i no s’implementa", es lamenta.

El director valora els cursos de conducció segura i, per això, vol premiar-ne amb dos punts més per al seu carnet a qui els facin i superin.

FURGONETES

En els últims cinc anys s’ha duplicat el nombre de furgonetes implicades en accidents en autovies i autopistes. "Alguna cosa està passant. Sabem molt poc de les furgonetes. Encarregarem un estudi per saber quins són els problemes i buscar solucions", assenyala el director.

VIGILÀNCIA

No es queden aquí les idees de Navarro per millorar la seguretat viària. Així, advoca per incrementar el nombre d’agents de trànsit de la Guàrdia Civil (ja s’està fent). "Perquè no s’enganyin: a més policia, menys accidents, menys morts i menys ferits", postil·la.

VÍCTIMES

Diu Navarro que a Europa envegen les associacions de víctimes que tenim, pel seu "compromís, complicitat amb l’administració i per la seua implicació en la seguretat viària".

Recolza el director la seua demanda de siguin incloses a les oficines d’atenció a les víctimes que hi ha als jutjats. "Que no les segreguin de les altres. Sembla una reivindicació raonable".

I per elles vol treure’s l’espineta de no haver pogut complir en el seu anterior mandat u dels seus projectes: que cada ciutat cedeixi un racó d’un parc o d’una plaça per a un memorial de les víctimes de trànsit.

Pere Navarro intentarà buscar complicitats per posar en marxa totes aquestes mesures. "El nostre compromís és intentar-ho. Si no s’aconsegueix, tornarem a la casella de sortida, però seria una llàstima".

tracking