SEGRE

El Govern contempla enterrar Franco a l'Almudena si no és "enaltit" ni "homenatjat"

El Valle de los Caídos.

El Govern contempla enterrar Franco a l'Almudena si no és "enaltit" ni "homenatjat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern no ha tancat aquest divendres la porta a que les restes del dictador Francisco Franco puguin ser inhumades en un "lloc privat" de la cripta de la parròquia de l’Almudena, sempre que es garanteixi que el dictador no pugui ser "enaltit" ni homenatjat de cap manera. En la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Calvo ha puntualitzat que el que diu la família és que les restes anirien, una vegada exhumades del Valle de los Caídos, al lloc que posseeix a la cripta de "la parròquia de la Santa María de Almudena, no a la catedral".

Calvo ha insistit que el Govern utilitzarà tots els mitjans disponibles, entre ells una esmena en la Llei de la Memòria Històrica que es reforma al Congrés, per donar cobertura a l’exhumació, amb l’objectiu que les restes de Franco vagin "a un lloc privat, decorós sense cap tipus d’enaltiment ni possibilitat de fer-ho".

Encara que ha estat preguntada en diverses ocasions si això suposa permetre la seua inhumació a la cripta de la parròquia de l’Almudena, Calvo s’ha limitat a constatar que cal anar "pas a pas" i ha lamentat que la família estigui utilitzant tots els mitjans per "obstruir" l’objectiu del Govern. "No puc entrar al terreny de les especulació, exhumarem Franco i veurem la posició última que té la seua família", ha dit Calvo, qui ha advertit que aquesta, en tot cas, no imposarà el seu criteri en contra del que han determinat les Nacions Unides, els experts, i el Congrés. També ha criticat que els familiars del dictador no entenguin quina és la seua responsabilitat en aquest procés per "enterrar en pau i justícia el capítol més negre de la història espanyola".

La vicepresidenta ha destacat que en la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, s’ha trobat amb una "resposta clara i meridiana" que l’Església "no s’oposarà a l’exhumació". Pel que respecta a la posterior inhumació, ha explicat que li ha trasllat la "preocupació" de l’Executiu perquè el procés es desenvolupi en el marc privat i la família rebi les restes en l’àmbit dels seus "drets individuals".

El Govern donarà la propera setmana, en la reunió del Consell de Ministres, l’"últim pas administratiu" per avançar en l’exhumació de Franco, després d’haver rebutjat avui una recusació i un recurs, presentat pels germans benedictins, en contra d’aquest procés. El següent pas serà tramitar els corresponents permisos en l’àmbit municipal i autonòmic.

El procés per exhumar el dictador avança "amb absoluta normalitat", segons Calvo, pel que ha donat per fet que "les restes de Franco surten del Valle de los Caídos".

Per la seua part, l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, ha informat en la reunió del Consell Episcopal -la seua reunió setmanal amb els vicaris- de la postura de la diòcesi sobre la inhumació de les restes de Franco, que "correspon a la família i al Govern", ha explicat. Fonts de l’Arquebisbat de Madrid han subratllat a Efe que aquest assumpte "no va monopolitzar" la reunió del Consell Episcopal, que portava gairebé tot el mes sense celebrar-se, perquè Osoro havia estat a Roma participant del Sínode dels Joves, en el qual es van tractar diferents qüestions com la reforma de la cúria o nomenaments.

tracking