SEGRE

ARÀBIA SAUDITA POLÈMICA

Turquia dóna per fet que el cadàver de Jamal Khashoggi va ser “dissolt”

El Govern turc assegura que va ser esquarterat per “poder dissoldre’l i no deixar rastres” del cos || El primer ministre israelià condemna l’assassinat del periodista

La policia forense turca a l’interior de la residència del cònsol saudita a Istanbul.

La policia forense turca a l’interior de la residència del cònsol saudita a Istanbul.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mes després de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul, oficialment Turquia segueix buscant-ne el cos malgrat que, segons un alt assessor del Govern, el cadàver no apareixerà perquè va ser “dissolt” amb algun producte químic. “Sabíem que el cos de Khashoggi havia estat desmembrat, però ara veiem que no només el van esquarterar, sinó que el van dissoldre”, va dir Yasin Aktay, assessor de la direcció del partit governant a Turquia, l’islamista AKP, que encapçala el president del país, Recep Tayyip Erdogan. “D’acord amb les últimes informacions, la raó per la qual el van tallar a trossos va ser per poder dissoldre’l més fàcilment. L’objectiu era no deixar rastres del cos”, va afegir Aktay, que era amic del periodista mort.

Jamal Khashoggi, periodista proper a la monarquia saudita, però distanciat d’ella des que el príncep hereu, Mohamed bin Salman, es va convertir en l’“home fort” del regne, feia un any que vivia als Estats Units, on col·laborava amb el diari Washington Post i escrivia columnes en què criticava moderadament determinades polítiques de Riad. Khashoggi viatjava amb freqüència a Turquia per visitar la seua nòvia, Hatice Cengiz, ciutadana turca, amb la qual planificava casar-se, i va sol·licitar al consolat saudita a Istanbul documents relatius al seu divorci anterior. Va obtenir una cita el 2 d’octubre, i segons va assegurar Erdogan, es va posar en marxa un pla per assassinar-lo.

En aquest sentit, el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va assegurar al president nord-americà, Donald Trump, que Khashoggi era un “islamista perillós” dies després de la desaparició, un fet que va desmentir la família del periodista assassinat.

D’altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trencar el silenci i va condemnar l’assassinat de Khashoggi, però va dir també que “l’estabilitat a l’Aràbia Saudita ha de mantenir-se”. “El que va passar al consolat va ser horrorós i cal tractar-ho, però alhora és molt important per a l’estabilitat de la regió i del món que l’Aràbia Saudita es mantingui estable”, va declarar el mandatari israelià.

tracking