SEGRE

POLÍTICA COMICIS

Trump i Obama reclamen el mèrit de la bonança econòmica dels EUA

Recta final de la campanya de les eleccions legislatives d’aquest dimarts

L’expresident Barack Obama en un míting de suport als candidats demòcrates.

L’expresident Barack Obama en un míting de suport als candidats demòcrates.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, i el seu antecessor, el demòcrata Barack Obama, es disputen el mèrit de l’actual situació de bonança econòmica en els dies previs a les eleccions legislatives de dimarts. El vell adagi electoral d’“És l’economia, estúpid” s’ha convertit en el mantra que repeteix Trump en la seua agitada gira pel país per donar suport als aspirants republicans a la Cambra de Representants i el Senat.

Assegura que l’acceleració econòmica és conseqüència del seu agressiu estímul fiscal, compost per fortes retallades d’impostos a les empreses i en menor mesura als treballadors, aprovat a començaments d’any, així com de la seua agenda de desregulació federal. Alerta, a més, que en cas de tornar els demòcrates al poder, l’economia es frenaria en sec.

Els indicadors mostren que els EUA gaudeixen d’un moment daurat, però són lluny de reflectir rècords històrics. La taxa d’atur es va situar a l’octubre en el 3,7%, la menor en gairebé mig segle. Les dades de creixement són menys sorprenents, ja que el 3% previst per al 2018 ja es va assolir el 2010 i el 2015 i es va depassar el 2004 i el 2005.

Per la seua part, l’estratègia dels demòcrata es basa no tant a qüestionar la robustesa econòmica, sinó a reclamar-ne l’autoria. Obama, que també s’ha llançat de ple a la batalla electoral, assegura que les bases de la recuperació es van establir sota el seu mandat i que Trump simplement ha heretat l’onada de bonança. “Crec que és interessant que la gent hauria de saber que hi ha un patró en el qual ells (els republicans) destrossen les coses i després hem de venir (els demòcrates) i arreglar-les”, va dir.

El desplegament dels militars a la frontera costarà 200 milions El cost total del desplegament militar anunciat pel president dels EUA, Donald Trump, per aturar la caravana d’immigrants centreamericans que es dirigeix a les seues fronteres podria costar un mínim de 200 milions de dòlars, segons analistes consultats pel Washington Post. A peu o damunt de tràilers que abordaven en plena Carretera Transístmica, la primera caravana de migrants centreamericans va reprendre ahir la marxa des del meridional estat d’Oaxaca cap a l’oriental Veracruz.

tracking