SEGRE

EUA COMICIS

Els demòcrates aspiren a guanyar terreny a Trump a les eleccions

Podrien prendre avui la Cambra de Representants als republicans a costa de perdre el Senat || La participació, clau en aquest primer test al president

Diversos migrants descansen en un centre esportiu de Ciutat de Mèxic.

Diversos migrants descansen en un centre esportiu de Ciutat de Mèxic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units tornen a les urnes avui dimarts per a unes eleccions de meitat de mandat o midterm que arriben amb una expectació inusitada. La primera gran votació des de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, en la qual es renovarà tota la Cambra de Representants i un terç del Senat, revelarà la capacitat de reacció d’un Partit Demòcrata sense nord des de fa anys. La victòria de Trump fa dos anys va redibuixar un escenari polític on ja pocs s’atreveixen a donar res per descomptat. Els vells paràmetres no sempre serveixen i un exemple d’això podrien ser les eleccions legislatives, que el president ha intentat portar al seu terreny per fer una crida a la mobilització i consolidar el seu poder actual. El Partit Republicà controla actualment les dos cambres, però el Congrés número 116 dels Estats Units no necessàriament ha de seguir la mateixa línia. De fet, l’escenari més probable amb el qual treballen els analistes és que la majoria dels 435 escons de la Cambra de Representants caiguin en mans de demòcrates, la qual cosa donaria a aquests marge d’actuació per promoure iniciatives legislatives i posar límit a Trump. Al Senat, tanmateix, el Partit Demòcrata ho té més complicat. Dels 33 escons en joc, 25 estan en l’actualitat a mans demòcrates i deu d’aquests corresponen a estats en els quals l’actual president es va imposar a les eleccions del 2016, mentre que per part republicana només un es dirimeix en un territori on va vèncer Hillary Clinton.

D’altra banda, fonts de l’ambaixada dels Estats Units a Espanya van recordar que històricament les eleccions midterm són unes eleccions amb baixa taxa de participació, que acostuma a moure’s en xifres inferiors al quaranta per cent. No obstant, les primàries prèvies sembla que han mobilitzat més gent: un setanta per cent més al costat demòcrata i entorn d’un trenta per cent addicional al bàndol republicà.

La primera onada de migrants de la caravana arriba a Ciutat de Mèxic Un grup d’unes 1.500 persones de la caravana de migrants centreamericans que es dirigeix a la frontera amb els EUA que viatja a través de Mèxic a la recerca d’asil va arribar diumenge a la capital mexicana, Ciutat de Mèxic, on es va refugiar de manera temporal en un estadi esportiu. Una vegada que es congregui la majoria dels seus integrants, unes 5.000 persones, a la capital, els migrants decidiran quan reprendran la travessia cap als Estats Units, així com la ruta o rutes a seguir.

tracking