SEGRE

Els Mossos investiguen per què Adif va tardar mitja hora en avisar-los de l'artefacte

L’objecte sospitós que va obligar a desallotjar trens a Sants i part de l’estació d’Atocha va resultar ser la sivella d’un cinturó en forma de granada

L'objecte sospitós era la sivella d'un cinturó amb forma de granada.

La sivella d'un cinturó motiva una alerta falsa que desallotja Sants i AtochaMossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir per què Adif va tardar mitja hora en avisar-los que una passatgera havia passat el control de seguretat del AVE a Barcelona amb un artefacte sospitós a la seua maleta, que ha resultat ser una sivella de cinturó en forma de granada. En roda de premsa, el cap de la Comissaria de Mobilitat dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha anunciat que han obert una inspecció per determinar si hi ha hagut algun tipus d’"irregularitat" o "negligència" per part d’Adif o de la seguretat privada en l’aplicació del protocol de seguretat en l’accés al AVE a l’estació de Sants a Barcelona. Després de passar el control, la passatgera va pujar a un tren AVE que va sortir de l’estació de Sants de Barcelona a les 7.40 hores del matí, si bé Adif no va avisar els Mossos que havien detectat un artefacte sospitós -que finalment s’ha comprovat que era un sivella d’un cinturó en forma de granada de mà-, fins les 8.02 hores, quan la dona ja es trobava al tren rumb a Madrid.

Segons Molinero, els Mossos van rebre a les 8.02 hores un avís per part d’Adif alertant-los que en passar una maleta d’una passatgera per l’escàner d’accés del AVE havien detectat un objecte en forma de granada de mà, per la qual cosa sol·licitaven la presència de la policia catalana, com estableixen els protocols. Els agents de la unitat de transport metropolità que operen dins de l’estació de Sants es van dirigir al punt d’accés al AVE de forma immediata i, després de visualitzar les imatges de l’escàner, en el qual es veu efectivament un objecte en forma de granada de mà, van activar a la unitat canina, a la d’ordre públic i als especialistes en desactivació d’explosius, els TEDAX.

Quan els Tedax van comprovar que es podia tractar d’una granada, van ordenar de forma immediata l’evacuació dels dos trens que estaven en les vies 3 i 4, a punt de sortir per a Madrid, ja que un responsable d’Adif els havia manifestat que "possiblement" la dona amb la maleta sospitosa es trobava a l’andana o ja dins d’un dels dos trens.

Els Mossos van evacuar els passatgers del tren i de les andanes cap a la planta superior, on van tornar a passar tots els equipatges per l’escàner, encara que no van trobar la dona que havia passat el control amb la suposada granada ni la seua maleta.

Pocs minuts després, els Mossos van poder confirmar gràcies a les càmeres de seguretat de les andanes que la dona ja es trobava a l’interior d’un AVE rumb a Madrid, que havia sortit de l’estació de Sants a les 7.40 hores, per la qual cosa la passatgera havia passat el control una mitja hora abans que s’alertés la policia catalana que podia portar una granada, quan tot Espanya es manté en el nivell 4 d’alerta antiterrorista. Per aquesta raó, els Mossos van avisar la Policia Nacional, a la Guàrdia Civil i al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), el que va permetre que la dona fos identificada a la seua arribada a Madrid.

Una vegada confirmat que tot s’ha tractat d’una falsa alarma, els Mossos han demanat un informe cronològic i valoratiu a Adif sobre l’ocorregut i han activat una investigació per determinar si hi ha hagut irregularitats o negligència en el protocol de seguretat i han obert diligències informatives per remetre-les al jutjat, a causa de l’afectació en la mobilitat. També han convocat una reunió urgent amb Adif, que també convidaran a Renfe, per dur a terme una "revisió exhaustiva" dels protocols existents, en constatar que "alguna cosa ha fallat|resolt" en la jornada d’avui, segons Molinero.

El comissari ha recordat que els protocols estableixen que quan es detecta un objecte sospitós, els vigilants de seguretat privada tenen dos funcions bàsiques: retenir la passatgera i aturar l’entrada de més persones a la zona de seguretat del AVE i comunicar-ho "immediatament" als Mossos. Per aquesta raó, els Mossos investiguen ara per què Adif va tardar mitja hora a avisar-los i per què no van registrar per segona vegada la maleta sospitosa. "Ha existit una disfunció, perquè algú ha detectat un objecte sospitós i ha permès que pogués pujar al tren", ha indicat Molinero.

Per la seua part, Adif ha obert una investigació interna per aclarir possibles errades en el control d’accés als trens d’alta velocitat de Sants, segons un portaveu de la companyia ferroviària, que comptarà per a això amb l’empresa Prosegur, encarregada de la seguretat privada d’aquests accessos.

tracking