SEGRE

EUA ELECCIONS

Els nord-americans, dividits, passen comptes amb Donald Trump

El president torna a alimentar el fantasma del frau a les legislatives || Problemes per votar en alguns col·legis i els demòcrates s’envalentonen al Congrés

Dos nord-americans emeten el seu vot a l’Immaculate Conception Parish Hall de Ravenna, Ohio.

Dos nord-americans emeten el seu vot a l’Immaculate Conception Parish Hall de Ravenna, Ohio.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nord-americans van anar ahir a votar a les eleccions legislatives molt dividits, una fractura generada per la controvertida figura de Donald Trump. El Partit Demòcrata partia ahir a la nit amb avantatge a les eleccions per a la Cambra de Representants, segons un sondeig publicat per la firma Gallup en plena jornada electoral i que calcula que més de la meitat dels ciutadans s’inclinarien per candidats vinculats a aquesta formació política. L’enquesta situava en el 54 per cent la intenció de vot per als demòcrates. Tanmateix, aquesta dada contrasta amb les expectatives que tenia la ciutadania per a la jornada d’ahir. Així doncs, una de cada dos persones enquestades preveia que els republicans mantindrien el control de la Cambra de Representants, davant el 44 per cent que vaticinava una victòria demòcrata, segons el portal de notícies The Hill.

Els demòcrates necessiten aconseguir vint-i-tres escons més per recuperar la Cambra de Representants, un escenari probable segons tots els sondejos. Més difícil ho tindrien al Senat, ja que encara que només necessitaven augmentar la seua presència en dos legisladors, la majoria d’escons en joc estaven ja del seu costat. En la vigília d’aquests comicis, el president Donald Trump va tornar a alimentar el fantasma del frau electoral al qual tant va recórrer durant la campanya el 2016, a l’alertar que els immigrants indocumentats al país podrien intentar “votar il·legalment” a les eleccions legislatives, sense aportar proves.

En aquest context, el departament de Seguretat Nacional va considerar “normals” els errors que es van registrar en algunes màquines de votació, i va descartar que influissin en el resultat de les eleccions legislatives que se celebraven en aquells moments.

Els nord-americans estaven cridats a elegir ahir, a més dels integrants de la Cambra de Representants i un terç dels membres del Senat, un total de trenta-sis governadors, una elecció que també té impacte a nivell federal, principalment en el futur disseny dels districtes electorals. Els republicans controlen actualment trenta-tres estats i dos terços de les cambres estatals.

tracking