SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra oficialitza la ruptura amb Pedro Sánchez i el deixa sense suports per als pressupostos

El president, al Parlament, taxatiu després de la dura acusació de la Fiscalia || El líder del PSOE busca els vots de PP i Cs i es compromet a apujar l’SMI a 900 euros encara que es prorroguin els comptes

Torra oficialitza la retirada de qualsevol suport a Sánchez i els seus pressupostos

Torra oficialitza la retirada de qualsevol suport a Sánchez i els seus pressupostosEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va tancar ahir la porta al fet que els diputats d’ERC i PDeCAT votin a favor dels pressupostos generals de l’Estat al Congrés. En aquest sentit, Torra va emfatitzar al Parlament que els independentistes retiraran “qualsevol suport” a l’Executiu socialista després de la decisió de la Fiscalia de mantenir l’acusació per rebel·lió contra els líders independentistes processats al Tribunal Suprem, i demanar fins a vint-i-cinc anys de presó per al vicepresident cessat, Oriol Junqueras. En aquesta mateixa línia, el número 2 de Torra al Govern, Pere Aragonès, va acusar la Moncloa de “mentir” al vincular la pujada a 900 euros del salari mínim interprofessional (SMI) al suport independentista als comptes de l’Estat. Hores després, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar que el seu Gabinet incrementarà l’SMI fins als 900 euros encara que no pugui aprovar els pressupostos al Congrés. D’aquesta manera, els socialistes utilitzaran la via del reial decret per tirar endavant aquesta mesura. Així mateix, Sánchez també va avançar que no es planteja convocar eleccions anticipades, i que la intenció és esgotar la legislatura. Al seu torn, va estendre la mà al Partit Popular i a Ciutadans per “millorar” el projecte pressupostari i poder obtenir el seu suport a la Cambra Baixa, davant la negativa d’ERC i PDeCAT a deixar els seus vots. No obstant, el líder dels populars, Pablo Casado, va instar Sánchez a avançar els comicis si és incapaç d’aprovar els comptes, tal com l’actual cap de l’Executiu exigia al seu predecessor, Mariano Rajoy, fa uns mesos. Per la seua banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, i la número 1 de CatComú al Parlament, Jéssica Albiach, van convidar ahir Torra a desvincular el suport dels independentistes als pressupostos de l’Estat i la situació dels presos. “Ho hem de fer per la gent”, va subratllar Albiach. De la mateixa manera, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va avançar que demanarà una trobada amb el president per parlar “amb calma” dels comptes. D’altra banda, el vicepresident Aragonès descarta prorrogar els pressupostos de la Generalitat el 2019 i aposta per continuar negociant amb tots els grups, segons van informar fonts d’Economia a El Nacional. Així, va matisar l’escenari de pròrroga vaticinat per la portaveu del Govern, Elsa Artadi, aquest dimarts.

MADRID

L’Audiència Nacional descarta investigar per terrorisme els CDR Tamara i Adrià Carrasco

La Fiscalia va sol·licitar ahir que el Tribunal Suprem confirmi les condemnes imposades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, per desobediència en relació amb la consulta del 9-N del 2014. Així, el Ministeri Públic, a la vista en què es van estudiar els recursos presentats pels tres exmembres del Govern contra la resolució de l’alt tribunal català, va advocar per mantenir la pena de dos anys d’inhabilitació per a Mas, un any i nou mesos per a Ortega, i un any i sis mesos per a Rigau. El fiscal Javier Moreno va sostenir que tots ells van desobeir perquè sabien que el procés participatiu era “inconstitucional”. Per aquest motiu, va raonar Moreno, no era necessari un requeriment ad hoc del Tribunal Constitucional per frenar la consulta. Tanmateix, l’advocat de Mas, Xavier Melero, va insistir que no se’ls va advertir expressament que estaven incomplint la llei. En aquesta mateixa línia, Jorge Navarro, lletrat de Rigau, va subratllar que el Constitucional no va avisar directament l’exresponsable d’Educació amb un “mandat”, igual que la defensa d’Ortega, exercida per Rafael Entrena. En aquest sentit, va manifestar que la vicepresidenta “no va cridar a la desobediència”. Així les coses, els tres van sol·licitar l’absolució dels representats. En un altre ordre de coses, el jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea ha remès als jutjats catalans la investigació contra els activistes dels CDR Tamara Carrasco i Adrià Carrasco. D’aquesta manera, De Egea descarta que cometessin delictes de terrorisme i obre la porta que els jutgi per desordres públics. La primera compleix una cautela de confinament a Viladecans i el segon resideix ara a Bèlgica.

tracking