SEGRE

POLÍTICA CATALANA

La Generalitat obrirà 6 ambaixades més malgrat l'oposició de Borrell

El ministre d’Exteriors admet que no pot “impedir-ne” l’obertura, però amenaça de recórrer-les || Torra afirma que Catalunya segueix sent “atractiva” per invertir

Iglesias, a Rufián i a Borrell: “No sigueu tan xulos”

Iglesias, a Rufián i a Borrell: “No sigueu tan xulos”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat continuarà amb el pla d’acció exterior i obrirà sis noves delegacions a Washington, Lisboa, Estocolm, Tallinn, Beirut, Viena i Zagreb, malgrat l’informe que va fer públic dijous el ministeri d’Exteriors, que informava “desfavorablement” sobre la diplomàcia catalana. En aquest sentit, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va qualificar el document de “pamflet ple d’apriorismes i judicis d’intencions”. A més, va criticar l’actitud “malaltissa i una mica obsessiva” del ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, “que nega l’existència de Catalunya com a subjecte polític”. Per la seua banda, Borrell va admetre que no pot impedir que el Govern inauguri noves “ambaixades”. No obstant, va puntualitzar que, si trenquen la llei, les recorrerà als tribunals. En paral·lel, en aquest mateix informe del departament encapçalat per Borrell, es reconeix que el ministeri fa un “notable esforç” a fi de “contrarestar la propaganda” de les delegacions catalanes a l’estranger. L’acció exterior del Govern es va colar també ahir al Parlament, després que la diputada de Ciutadans Susana Beltrán denunciés que “el 2013 el Diplocat i la delegació catalana als EUA van contractar un lobby especialitzat en processos de secessió” i retragués a l’Executiu que “ens hagin negat la informació sobre aquesta contractació”. En un altre ordre de coses, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que Catalunya continua sent “atractiva” per als inversors. “Lamento l’actitud del Govern espanyol d’afavorir la retirada de dipòsits i les trucades a empreses catalanes des de Zarzuela i Moncloa”, va subratllar, alhora que va posar èmfasi en el fet que, malgrat això, “ni milers d’empreses no se n’han anat ni les exportacions han caigut”. Per la seua part, la delegada del Govern a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, va instar el Parlament a dissenyar un pla perquè les empreses tornin Catalunya en lloc de proposar una altra reprovació de Felip VI per haver animat que es fuguessin.

La sessió plenària del Parlament celebrada ahir va estar marcada per l’esbronc entre el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa i el d’ERC Ruben Wagensberg a comptes d’un comentari abocat pel parlamentari taronja just després que el republicà finalitzés el discurs al faristol de la Cambra catalana. Durant la seua al·locució, Wagensberg havia titllat Ciutadans de partit “feixista”, en resposta a les contínues qualificacions de “colpistes” cap als independentistes. Així, Carrizosa, en el moment en què Wagensberg li passava pel costat, li va dir “vés-te’n cap a dalt que ja ens veiem a fora”. Immediatament, el diputat d’ERC va demanar la paraula per retreure-li a Carrizosa el comentari. El diputat taronja va negar que les seues paraules fossin una amenaça i, irònicament, va assegurar que mai discutiria amb Wagensberg a la via pública, tenint en compte que els carrers són seus.

Maragall critica l’“actitud malaltissa” de Borrell, que nega que Catalunya sigui “un subjecte polític”

Però aquesta no va ser l’única picabaralla, ja que JxCat va instar per escrit el president del Parlament, Roger Torrent, a cridar a l’ordre davant les “interpel·lacions ofensives” de Ciutadans cap a la consellera de Cultura, Laura Borràs, a la qual van qualificar de “supremacista”. Amb tot, Torrent va demanar a tothom reflexionar per no “degradar” la institució.

tracking