SEGRE

El Govern i el PP pacten que Manuel Marchena sigui president del CGPJ

El magistrat formava part fins ara del tribunal que jutjarà el 'procés'

El jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena

El Govern i el PP pacten que Manuel Marchena sigui president del Poder JudicialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i el PP han pactat el nomenament de Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que, segons han informat onts de l’Executiu, comptarà amb onze membres progressistes dels vint que el conformen. El termini atorgat al Congrés perquè els grups parlamentaris presentin els seus candidats a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges venç aquest dilluns, i el PP ja havia apuntat que Marchena, president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, era el seu candidat preferit per presidir-lo.

Manuel Marchena (Las Palmas de Gran Canària, 1959) forma part així mateix del tribunal designat per jutjar el procés sobiranista català en els propers mesos.

L’Executiu ha acceptat finalment el nom de Marchena perquè considera que en el moment actual, sobretot després de l’ocorregut amb la decisió del Tribunal Suprem sobre l’impost de les hipoteques, era necessari un missatge d’acord i consens dels partits entorn de la Justícia. L’objectiu del Govern ha estat no bloquejar a la Justícia, sinó facilitar la seua renovació, asseguren les fonts del Govern, que recalquen que com a fruit de la negociació, hi haurà onze representants del CGPJ que seran proposats per partits progressistes. Aquesta circumstància asseguren que facilitarà que hi hagi un òrgan de govern dels jutges més col·legiat i menys presidencialista i, per tant, serà molt més necessari l’acord. Dels vint membres del CJPJ, deu són proposats pel Congrés i uns altres deu pel Senat, on el termini de presentació de candidatures romandrà obert fins el desembre.

El mandat dels vocals en actiu del CGPJ finalitza el dia 4 d’aquell mes, i dels vint vocals de l’organisme, dotze han de ser elegits entre jutges i magistrats i els altres vuit entre "juristes de reconeguda competència", que són els que proposen directament els grups parlamentaris del Congrés i el Senat. En l’últim procés d’elecció, deu van ser proposats pel PP i set per PSOE. CiU, PNB i IU van elegir un cadascú.

tracking