SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Macron i Merkel criden a cooperar per la pau en una cimera en absència de Donald Trump

Coincidint amb els actes per commemorar el centenari de l’armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial || Els líders d’Alemanya i França critiquen el nacionalisme i demanen multilateralitat

Macron, Merkel, Trump i altres líders en la cerimònia en record de l’armistici. El president dels EUA no va participar en el Fòrum per la Pau.

Macron, Merkel, Trump i altres líders en la cerimònia en record de l’armistici. El president dels EUA no va participar en el Fòrum per la Pau.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Impulsar la pau mundial mitjançant la col·laboració i amb un enfocament multilateral de les polítiques exteriors de cada país. Aquest va ser, a grans trets, la reivindicació que va sorgir ahir del Fòrum de la Pau celebrat a París coincidint amb el centenari de l’armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial. Aquesta tesi va tenir com a principals defensors els líders d’Alemanya i França, Angela Merkel i Emmanuel Macron. Tanmateix, la cimera que va reunir més de setanta caps d’estat i de Govern va comptar amb una notable absència: la del president dels Estats Units, Donald Trump, que va partir cap a Washington poc després de la inauguració del Fòrum (vegeu el desglossament). Merkel va inaugurar el Fòrum amb un discurs en què va advertir que el nacionalisme “miop” està guanyant terreny a Europa i a la resta del món, i va criticar els que n’impulsen els interessos ignorant els vincles que han sustentat la pau des de la Segona Guerra Mundial. “La major part de les qüestions que afrontem no es poden resoldre per una nació en solitari, sinó que han d’emprendre’s de manera conjunta. Per això necessitem un enfocament comú”, va concloure. Per la seua part, Emmanuel Macron va voler convertir la commemoració de l’armistici de l’any 1918 en una batalla contra els perills del nacionalisme i del replegament identitari. Va afirmar que “posen en dubte l’horitzó de pau en què molts creuen” i va llançar una advertència: “Els dimonis del passat ressorgeixen.” “El patriotisme és l’exacte contrari al nacionalisme. El nacionalisme és la seua traïció”, va afirmar, unes paraules que s’han considerat com una crítica oculta a Trump, paladí de l’“Amèrica primeri recentment autoproclamat nacionalista orgullós. Sense pronunciar el seu nom, la figura del president nord-americà va aparèixer implícita a la majoria dels discursos.

“Serà avui un símbol de pau duradora o un últim moment d’unitat abans que el món caigui en un desordre més gran?”, va preguntar Macron a l’audiència. “Depèn només de nosaltres”, va postil·lar. Per la seua part, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, va apuntar que, segons el seu parer, s’ha posat en marxa un “engranatge” geopolític similar al que va desembocar en les dos conteses mundials. Els debats del Fòrum de la Pau es prolongaran fins demà. En la jornada d’ahir van participar líders com el president rus, Vladímir Putin (que no va parlar), i el seu homòleg turc, Tayyip Erdogan. Igual que Trump, també es van absentar mandataris com el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, després de participar en la cerimònia de record de la Gran Guerra celebrada sota l’Arc del Triomf.

Trump homenatja els soldats dels EUA morts a la Gran Guerra Després de participar en la commemoració del centenari de l’armistici de la Gran Guerra i parlar amb Putin en un dinar al Palau de l’Elisi, Trump es va dirigir al cementiri de Suresnes, on hi ha enterrats més de 1.500 soldats del seu país. “Cada una d’aquestes creus i d’aquestes estrelles de David de marbre marca la vida d’un guerrer nord-americà, grans guerrers que ho van donar tot per la família, el país, Déu i la llibertat”, va dir Trump, a la mateixa hora en què Merkel inaugurava el Fòrum per la Pau.La presència de Trump a França va suscitar el rebuig de més de mil persones que es van manifestar sota un fort dispositiu policial.

Macron, Merkel, Trump i altres líders en la cerimònia en record de l’armistici. El president dels EUA no va participar en el Fòrum per la Pau.

Macron, Merkel, Trump i altres líders en la cerimònia en record de l’armistici. El president dels EUA no va participar en el Fòrum per la Pau.EFE

tracking