SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les insta May a una decisió política que desbloquegi el Brexit

Les negociacions per la frontera irlandesa, encara estancades || Diverses veus, com la de Sánchez, demanen un nou referèndum sobre la sortida del Regne Unit

El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, ahir a Brussel·les.

El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea i el Regne Unit continuen intensificant les negociacions per provar de tancar a temps un acord sobre les condicions de sortida del Regne Unit, encara que la Unió Europea va constatar ahir que hi continua havent importants diferències que han de ser resoltes i esperen de la primera ministra britànica, Theresa May, l’impuls polític que desbloquegi la solució per a la frontera irlandesa.

El cap negociador europeu, Michel Barnier, va participar en una reunió sobre el Brexit dels ministres europeus, que va informar que hi ha “negociacions intenses en marxa”, però que l’acord “no s’ha aconseguit encara”, segons va informar el Consell per mitjà d’un comunicat.

Barnier, que va evitar comparèixer davant de la premsa, va indicar als ministres que segueixen oberts alguns “assumptes clau”, en especial el que es refereix a pactar una solució que eviti la tornada a una frontera “dura” entre Irlanda i Irlanda del Nord. La UE exigeix un pla d’emergència per a l’Ulster en cas que no s’acordi durant el període de transició una relació futura sense frontera física i xoca amb les pretensions de Londres.

Els últims contactes apunten que el conjunt del Regne Unit continuï dins de la Unió Duanera fins que es trobi una alternativa vàlida, però obre nous interrogants en qüestions com governança, protecció de les Indicacions Geogràfiques o l’accés de la flota comunitària a les aigües britàniques.

El secretari d’Estat britànic per al Brexit, Martin Callanan, va assegurar que “no hi ha un termini concret” per tancar l’acord, encara que cal tenir en compte que el pacte necessitarà el vistiplau parlamentari i un temps per a la seua tramitació a temps per al 29 de març, quan el Regne Unit quedarà fora de la UE.

A Londres, l’exministra d’Educació britànica Justine Greening va advertir que el Parlament rebutjarà l’acord sobre el Brexit que presenti Theresa May. Per aquesta raó, Greening va reclamar que se celebri un nou referèndum. A aquesta petició, es van afegir l’expremier britànic Gordon Brown i fins i tot el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

tracking