SEGRE

PANORAMA

Puigdemont reobre el debat amb Esquerra oferint-se com a número dos de Junqueras

El líder republicà insisteix que les llistes separades “són més efectives” i la CUP ni es planteja una candidatura única || Xifren en 1.800 milions l’impacte negatiu de l’aplicació de l’article 155

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Puigdemont s'ofereix a ser el número dos de Junqueras en una llista unitàriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va reobrir ahir el debat sobre les llistes unitàries de l’independentisme, oferint-se a anar com a número dos en una candidatura al Parlament Europeu liderada pel president d’ERC, Oriol Junqueras. Des de la seua residència a Waterloo, en declaracions a Catalunya Ràdio, va recalcar que si fos possible configurar una llista independentista conjunta “el lideratge de Junqueras és indiscutible”.

Puigdemont va assegurar que no vol ser candidat a les europees, però va obrir per primera vegada la porta a presentar-se als comicis del maig: “L’única manera que jo sigui candidat és anar de dos d’Oriol Junqueras”, va afirmar. “Hem d’intentar fer-ho”, va insistir Puigdemont, que no va tancar la porta a integrar l’exportaveu parlamentària de la CUP Anna Gabriel –que va fugir a Suïssa– com a número tres d’aquesta hipotètica llista unitària. “Per què no?”, va preguntar.

Junqueras insisteix que anar per separat a les eleccions és millor per a l’independentisme Puigdemont assegura que l’única manera de ser candidat és anar de número dos de Junqueras El Congrés tomba la proposta per sancionar els funcionaris que exhibeixin llaços grocs

ERC ja va proclamar Junqueras, en presó preventiva a la presó de Lledoners, com a cap de llista per a les europees, mentre que JxCat encara ha de decidir com es presenta a aquests comicis i quins candidats proposa.

En declaracions a SER Catalunya, realitzades abans que Puigdemont plantegés la seua proposta unitària, Junqueras va considerar “més eficaç” presentar llistes separades a les conteses electorals.

Sobre la fundació de la Crida Nacional per la República, que impulsa Puigdemont, Junqueras la va circumscriure al mateix espai que va ocupar en el seu dia CDC. “Em sembla molt bé que l’independentisme sigui ampli i plural i que inclogui també l’espai de dretes. Des d’ERC sempre hem cregut que havíem de ser més i més, i així ho estem fent: estem entrant en zones on mai l’independentisme no havia tingut representació”, va apuntar Junqueras. A les files d’ERC, l’oferta de Puigdemont va ser rebuda amb fredor, ja que no se’ls havia traslladat prèviament la idea.

Des de Madrid, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va assenyalar que és una cosa “prou singular” com per no opinar sense conèixer el context d’aquesta oferta.

D’altra banda, en un comunicat, la CUP va aclarir que no ha decidit encara si participa o no a les europees, però “no contempla” la seua participació dins d’una llista unitària de l’independentisme.

D’altra banda, un informe elaborat pel Comissionat per al Desplegament de l’Autogovern afirma que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució durant 218 dies va tenir un impacte negatiu de 1.800 milions d’euros en els comptes de l’administració catalana. Segons el comissionat encarregat d’aquest treball, Pau Villòria, l’aplicació de l’article es va concretar en el cessament de 234 càrrecs de la Generalitat i va assenyalar que va suposar “gairebé anul·lar la capacitat financera i d’execució pressupostària de la Generalitat”.

Tanmateix, JxCat va rebutjar “en fons i forma” que Sánchez tingui previst oferir una reforma de l’Estatut al considerar-ho “una falta de respecte per al poble de Catalunya”. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va criticar que si l’única proposta per a Catalunya és una reforma de l’Estatut “farà fora” el 50% que són independentistes i, per això, va reclamar la convocatòria d’un referèndum perquè els catalans puguin decidir si volen més autonomia o la independència.

tracking