SEGRE

POLíTICA

Torra desdenya una reforma estatutària i Urkullu demana gestos de distensió

Torra desdenya una reforma estatutària i Urkullu demana gestos de distensió

Torra desdenya una reforma estatutària i Urkullu demana gestos de distensióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha desdenyat una reforma de l’Estatut, mentre que el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat gestos de "distensió" i que aprofiti l’actual majoria al Congrés com a solució a la crisi catalana.

Urkullu i Torra han mantingut avui a Vitòria la seua primera reunió, un dinar que ha transcorregut amb "cordialitat i franquesa" i en el qual Torra ha constatat que Euskadi i Catalunya tenen "ritmes diferents" al seu camí cap a "la llibertat".

En una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació, ambdós presidents han deixat patents les seues diferències al voltant la forma en què endinsar-se en l’autogovern de les seues respectives comunitats.

Mentre que el lehendakari ha parlat a tota hora de diàleg i acord, i s’ha mostrat contrari a la via unilateral, Torra ha considerat que a Catalunya "ningú o una minoria" planteja una reforma de l’Estatut, sinó que la majoria de la societat reclama l’exercici del dret a decidir i "no és a la pantalla" de reformar l’Estatut.

El president ha defensat la independència perquè això suposaria per a Catalunya una millor sanitat i educació, i garantiria les pensions, per la qual cosa no és una qüestió "de banderes ni d’himnes", sinó d’aconseguir un "millor país".

Urkullu ha citat Torra a "aprofitar l’actual majoria parlamentària" en la qual se sustenta el Govern de Pedro Sánchez per intentar trobar una solució a la crisi catalana i un millor encaix d’Euskadi a l’Estat, a través de la seua redefinició en clau "plurinacional".

Després de subratllar la "necessitat de fer efectiva la via de la distensió i del diàleg polític i institucional", el lehendakari ha insistit que la majoria de la moció de censura contra Rajoy és "una via que pot propiciar una via de solució política a la situació, sempre que existeixi una autèntica voluntat d’acord."

Davant d’aquest plantejament Torra ha assegurat que el seu Govern és un abanderat del diàleg i s’ha preguntat quins són els gestos de distensió del Govern espanyol quan es mantenen les peticions de presó per als polítics presos, "que van complir el que la societat demanava: organitzar un referèndum d’autodeterminació".

Ha assenyalat a més que amb independència de les majories que hi ha hagut en el Congrés en cada moment tots els governs de l’Estat espanyol han donat un "no" com a resposta a les aspiracions catalanes.

El president s’ha referit al Consell de Ministres previst per al 21 de desembre a Barcelona i ha apostat per convertir-lo en una "reunió bilateral, de govern a govern" com a mitjà per "buscar solucions polítiques per al que és un problema polític".

"Cinc mesos després que Sánchez fos (elegit) president continuem tenint presos polítics i exiliats i continuem sense avançar ni un pas a l’exercici del dret d’autodeterminació", ha lamentat.

Torra ha convidat al lehendakari a visitar el Palau de la Generalitat i als polítics independentistes catalans empresonats.

Urkullu ha recordat que a l’agost va visitar Oriol Junqueras i que no té "cap problema" en entrevistar-se amb la resta de polítics, per a qui ha demanat la seua posada en llibertat perquè la seua presó preventiva "no té cap sentit humanitari ni polític".

Preguntat per l’atac perpetrat per joves d’Arran, vinculada a la CUP, contra la casa del jutge d’instrucció del cas del "procès" Pablo Llarena, Torra ha assegurat desconèixer els fets i s’ha limitat a assenyalar que ell condemna "qualsevol violència en qualsevol cas".

tracking