SEGRE

PARTITS ESTADÍSTICA

Díaz guanyaria a Andalusia amb un triple empat de Podem, PP i Cs

Segons el CIS, que atorga un diputat a Vox || Els populars titllen de “broma” l’enquesta, mentre que la presidenta andalusa insisteix a esperar als comicis

La presidenta andalusa, Susana Díaz, en un acte de precampanya dels comicis regionals.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, en un acte de precampanya dels comicis regionals.PSOE DE ANDALUCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Junta, Susana Díaz, guanyaria de nou les eleccions andaluses amb un 37,41% dels vots, la qual cosa donaria als socialistes entre 45 i 47 escons al Parlament regional, una xifra similar que tenen en l’actualitat, segons les dades publicades ahir pel CIS. En segona posició, quedaria Endavant Andalusia, la coalició de Podem i Izquierda Unida liderada per Teresa Rodríguez, que aconseguiria 20 diputats i un 19,34% dels sufragis. Després de les dos formacions esquerranes se situaria el Partit Popular, amb un 18,66%, i Ciutadans, amb el 18,55%. Tant populars com taronges obtindrien entre 20 i 22 parlamentaris a la Cambra Legislativa andalusa. Per la seua part, el partit ultradretà Vox aconseguiria el 3,17% dels vots, cosa que li donaria el seu primer escó en un Parlament regional i li obriria les portes de les institucions.

D’aquesta manera, i amb la majoria absoluta fixada en els 55 diputats, Susana Díaz necessitaria recórrer una altra vegada als pactes per poder ser investida presidenta de la Junta. El 2015 es va valer del suport de Ciutadans. Amb tot, Díaz va insistir ahir que la seua enquesta és “la del 2 de desembre”. “Jo surto amb ganes, amb molta il·lusió, amb els deures complerts i amb un projecte solvent de cara al futur per aconseguir una majoria àmplia”, va explicar. Per la seua part, el popular Rafael Merino va lamentar que l’enquesta del CIS sigui una “broma”. Així mateix, va esperar que el director d’aquest òrgan, José Félix Tezanos, “dimiteixi” quan “es demostri” que el resultat electoral a Andalusia no es correspon amb els resultats de l’enquesta. En la mateixa línia, el líder del PP andalús i candidat a la presidència de la Junta, Juanma Moreno, va advertir que “si una mica de prestigi tenia el CIS, s’ha dinamitat en el dia d’avui”. D’altra banda, el cap de llista de Cs en aquests comicis, Juan Marín, va subratllar que aquest CIS demostra que la seua formació és el “vot útil per acabar amb 40 anys de PSOE” davant un PP “en caiguda lliure”. Igualment, la líder morada, Teresa Rodríguez, va remarcar que Endavant Andalusia és l’única força “amb capacitat de créixer”.

tracking