SEGRE

PANORAMA

Torra aposta per un front comú a Europa de sobiranistes catalans, bascos i gallecs

Manté davant el lehendakari Urkullu la determinació en el procés i diu que els seus “ritmes no són els mateixos” || Imatge de sintonia d’Aragonès i Puigdemont després de les discrepàncies per les europees

Quim Torra i Iñigo Urkullu, en la roda de premsa oferta ahir després de reunir-se a Vitòria.

Quim Torra i Iñigo Urkullu, en la roda de premsa oferta ahir després de reunir-se a Vitòria.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir una crida des de Sant Sebastià per crear un “front democràtic” de catalans, bascos, gallecs, mallorquins i valencians. L’objectiu, segons va comentar, és “sumar esforços” de cara a les eleccions europees del proper maig dels favorables a l’autodeterminació a tot l’Estat. Així ho va expressar en la conferència Catalunya: sobirania, democràcia i llibertat, després de la seua trobada amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, al Palau de Congressos Kursaal. Al matí es va reunir amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d’Ajuria Enea de Vitòria. Aquest li va traslladar la “necessitat d’aprofitar l’actual majoria parlamentària” en la qual se sustenta el Govern de Pedro Sánchez per intentar buscar una solució a lencaix de totes dos comunitats a l’Estat i, respecte a Catalunya, un referèndum “legal i pactat” amb la Moncloa. En aquest sentit, Torra es va mostrar un xic reticent i va deixar clar el seu objectiu envers la via unilateral.

Els dos presidents també van deixar patents les seues diferències entorn de l’estratègia d’autogovern de les dos comunitats. Urkullu va deixar clar que aposta per les vies legals, a la qual cosa Torra va dir que la seua voluntat és seguir amb el procés independentista. El líder català va assumir que, encara que puguin compartir l’“objectiu” de decidir per si mateixes el seu futur polític, els “ritmes” de la societat basca i la catalana “no són exactament els mateixos”. Va afirmar que l’Executiu estira “tots els fils” per si Espanya dóna una resposta que no sigui no al dret d’autodeterminació. Va instar Urkullu a visitar presos sobiranistes, cosa a què aquest li va recordar que ja va visitar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, al centre penitenciari de Lledoners a l’agost, i va assegurar que no té “cap problema” amb visitar qualsevol dels presos quan així l’hi sol·licitin.

D’altra banda, el vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, va visitar també ahir Carles Puigdemont a Waterloo. Al finalitzar la trobada, Puigdemont es va mostrar “content” amb el resultat i va explicar que havien intercanviat opinions sobre la situació política actual a Catalunya, així com els passos de futur.

Per la seua part, Aragonès va expressar, a través del seu compte de Twitter, que s’han citat “a continuar treballant conjuntament”. També va explicar que va aprofitar la seua estada a Bèlgica per visitar els exconsellers Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig per “compartir anàlisi i reflexions estratègiques”.

Quim Torra i Iñigo Urkullu, en la roda de premsa oferta ahir després de reunir-se a Vitòria.

Quim Torra i Iñigo Urkullu, en la roda de premsa oferta ahir després de reunir-se a Vitòria.EFE

tracking