SEGRE

POLÈMICA TRIBUNALS

El Govern central tornarà disset milions als consumidors pel Castor

Els van carregar entre el 2014 i el 2015 a la factura del gas || El Suprem es basa en la sentència del Constitucional que va anul·lar la indemnització a Escal UGS

Fotografia de la plataforma del magatzem subterrani de gas natural del Projecte Castor, situat a 22 quilòmetres de la costa de Vinaròs.

El Suprem obliga a tornar els 18 milions d'euros percebuts per Enagás pel CastorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va sentenciar ahir que els consumidors i les empreses no han d’assumir, a la factura del gas, els costos derivats de l’operació i el manteniment del magatzem de gas Castor que els van carregar entre el 2014 i el 2015. En total, els magistrats obliguen a tornar 17,3 milions d’euros que l’Estat va pagar a Enagás en aquest concepte. La sentència de la Sala Contenciosa Administrativa estima, d’aquesta manera, un recurs de la patronal catalana Cecot, i exhorta l’Administració a “obrar en conseqüència per portar a efecte aquest pronunciament anul·latori i, en el seu cas, adoptar les mesures procedents per procedir al reintegrament de les quantitats abonades a l’empara de l’ordre que es declara nul·la”. Amb tot, la quantitat a retornar als consumidors i empresaris per les arques públiques pot acabar sent més gran, ja que Cecot també va presentar un altre recurs davant de l’alt tribunal pels càrrecs a la factura del gas dels exercicis 2016, 2017 i 2018, que està pendent de ser resolt.

En la resolució, el Tribunal Suprem es fa ressò de la sentència del Constitucional que, el desembre de l’any passat, va anul·lar la indemnització de 1.350,7 milions d’euros a Escal UGS, controlada per ACS, al considerar inadequada la via d’urgència per la qual havia estat aprovat el reial decret que s’establia. En aquesta, també es recollia que serien els consumidors els qui, a través del rebut del gas, pagarien tant la indemnització com les despeses del manteniment de les diferents instal·lacions, paralitzades des del mes de setembre de fa cinc anys.

La patronal Cecot, que va presentar el recurs, va dir que el projecte Castor va ser una inversió “fallida”

Després de fer-se pública la sentència, el president de Cecot, Antoni Abad, va manifestar que Castor va ser “una inversió fallida en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seua viabilitat”. De la mateixa manera, va criticar que s’hagi pagat pel manteniment d’unes instal·lacions que, tanmateix, no han arribat a posar-se en marxa.

Competència demana no repetir els errors d’aquest magatzem El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, va instar ahir a mantenir-se vigilant sobre els costos de les infraestructures energètiques per “no incórrer en errors del passat pròxim” com el del magatzem de gas Castor. A finals del mes de gener, la CNMC ja havia paralitzat els pagaments destinats a materialitzar el dret de cobrament pel deute del magatzem Castor, que està en mans de Banco Santander, Bankia i Caixabank. D’altra banda, fonts d’Enagás es van mostrar confiades que aquest assumpte “es resoldrà amb agilitat”, ja que es refereixen a costos auditats que corresponen a matèries de seguretat. Així mateix, van subratllar que la companyia continuarà efectuant aquestes tasques de seguretat “sí o sí”.

tracking