SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

May s'aferra a l'acord del Brexit enmig de crítiques i una cadena de dimissions

La primera ministra britànica alerta sobre les possibles “conseqüències” de no recolzar el seu pla || Un diputat conservador euroescèptic planteja una moció de confiança contra la ‘premier’

Britànics ‘pro Brexit’ i ‘anti-Brexit’ protesten fora del Palau de Westminster.

Britànics ‘pro Brexit’ i ‘anti-Brexit’ protesten fora del Palau de Westminster.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es va aferrar ahir a l’acord preliminar del Brexit subscrit amb Brussel·les malgrat les fortes crítiques rebudes des del seu propi partit a la Cambra dels Comuns i fins dos dimissions de ministres del seu Govern, juntament amb altres alts càrrecs, un degoteig que pot continuar en les properes hores.

May, que dimecres anunciava triomfal que els seus ministres donaven suport al pacte per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, va haver de veure com no tots els membres del gabinet de la premier anaven en el mateix vaixell, començant per la dimissió de qui capitanejava les negociacions del Brexit, el ministre per a la sortida de la UE, Dominic Raab. Una altra baixa destacada va ser la de la titular de Treball i Pensions, Esther McVey.

Els líders de la UE es pronunciaran sobre el pacte del Brexit el dia 25 de novembre

La píndola més amarga que pot ennuegar May és el repte públic al seu lideratge d’un dels capitostos del sector més euròfob del Partit Conservador, Jacob Rees-Mogg, primer a promoure una moció de confiança contra ella. Si aconsegueix que 47 parlamentaris més segueixin el seu exemple i enviïn una carta al grup tory en contra de May, es convocaria una votació per iniciar un procés de primàries.

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va incidir en l’extrema debilitat de la dirigent d’un Govern que és un “caos” i va anunciar el vot en contra a aquest polèmic text de gairebé 600 pàgines.

Tanmateix, Theresa May va insistir que “podem abandonar la UE sense cap tipus d’acord, trobar-nos que no hi hagi cap tipus de Brexit, o podem mostrar unitat i dunar suport al millor pacte possible”, que, segons el seu parer, és el que ella promou contra vent i marea. Així, vist l’incomptable exèrcit dels seus detractors, el document té poques possibilitats de ser aprovat quan es voti a la Cambra dels Comuns al desembre.

Però May va insistir que “Brexit significa Brexit. No hi haurà un segon referèndum ni intents per quedar-se a la UE”. Per això, va dir que si el Regne Unit rebutja el principi d’acord, patirà “conseqüències” desconegudes.

tracking