SEGRE

El Suprem dóna 10 dies a les defenses del 'procés' per presentar els seus escrits

La façana del Tribunal Suprem

El Suprem dóna 10 dies a les defenses del 'procés' per presentar els seus escritsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha donat un termini de 10 dies als advocats dels 18 acusats en la causa del "procés" perquè presentin els seus escrits de defensa en els quals rebatran les acusacions exercides per la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox, que ja han registrat les seues qualificacions provisionals. La Sala que jutjarà l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i uns altres 17 acusats atorga aquell termini i els demana a més que presentin "una breu justificació del sentit i finalitat" de cadascun dels testimonis que proposi.

Una vegada presentats els escrits de qualificació per la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox, "doni’s el trasllat previst en la Llei d’Enjudiciament Criminal a les defenses dels processats pel terme comú de deu dies" per presentar els seus escrits de defensa, segons recull la diligència d’ordenació de l’alt tribunal. I en relació amb les llistes de testimonis que proposin, la Sala assenyala que "a fi d’aconseguir l’adequat judici de pertinència" s’haurà d’estar en l’acordat en la providència del passat 6 de novembre "en ordre a presentar una breu justificació de sentit i finalitat de cada un dels testimonis". Aquell dia, el Suprem va sol·licitar a les acusacions que "vist el nombre de testimonis proposats i a fi d’aconseguir l’adequat judici" justifiquessin el perquè dels seus interrogatoris, ja que només el Ministeri Públic ha proposat 256.

Les defenses rebatran en els seus escrits les tesis de les acusacions, entre elles la Fiscalia, que sol·licita fins 25 anys de presó per als acusats -sent la petició més alta per a Oriol Junqueras per rebel·lió-, o la de l’Advocacia de l’Estat, que sol·licita en el seu cas 12 anys de presó per a l’exvicepresident català per sedició. Paral·lelament, les defenses també poden presentar un escrit en el qual sol·licitin una vista dels articles de previ pronunciament -l’equivalent a les qüestions prèvies-, en el qual previsiblement qüestionaran la competència del Tribunal Suprem per jutjar els líders independentistes.

Segons la Llei d’Enjudiciament Criminal, tenen tres dies de termini des que se’ls demana de qualificar els fets en el seu escrit de defensa per demanar la celebració de l’esmentada vista. De sol·licitar-lo les defenses com és previsible, la vista podria celebrar-se a mitjans de desembre si la nova composició del CGPJ, que segons l’acord PP-PSOE presidirà Manuel Marchena -actual president del tribunal que jutjarà els fets- no altera el calendari previst.

tracking