SEGRE

PANORAMA

El portaveu dels populars al Senat afirma que controlaran el tribunal de l'1-O "des de darrere"

Ignacio Cosidó justifica així el pacte amb el PSOE al Poder Judicial, que tindrà majoria progressista || Allau de crítiques i peticions de dimissió en un nou escàndol amb la justícia com a epicentre

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Partit Popular al Senat, Ignacio Cosidó, ha assegurat que “controlaran per darrere” la Sala Penal del Tribunal Suprem, que és la que jutjarà els líders independentistes. D’aquesta manera, a través d’un missatge de WhatsApp, el també exdirector general de la Policia Nacional justificava el pacte amb el PSOE per designar els nous membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L’acord per renovar l’òrgan de govern de la judicatura dóna onze vocals progressistes, nou de conservadors i un president també conservador, Manuel Marchena. En aquest sentit, Cosidó explica al seu missatge, revelat pel digital El Español, que Marchena “és un gran jurista amb capacitat de lideratge i auctoritas perquè les votacions no siguin 10-11 sinó properes al 21-0”. Igualment, posa èmfasi en el fet que els populars també tindran el control de la Sala 61 del Suprem, que és la competent per a la il·legalització dels partits polítics. En aquest sentit, el president del PP, Pablo Casado, ha insinuat en repetides ocasions la possibilitat d’il·legalitzar formacions independentistes, sobretot la CUP i Arran.

D’altra banda, Cosidó justifica que els populars acceptin el magistrat José Ricardo de Prada, que va formar part del tribunal que va dictar la sentència per la primera època de la Gürtel, com a vocal del CGPJ. “Treure De Prada de l’Audiència Nacional és bo, millor de vocal que estar posant sentències contra el PP”, subratlla. Amb tot, el portaveu popular a la Cambra Alta qualifica la maniobra de “jugada mestra” i recorda que “ens jugàvem les renovacions futures de dos terços del Suprem i centenars de nomenaments al Poder Judicial, vitals per al PP i per al futur d’Espanya”.

Després de conèixer-se el contingut del missatge, Cosidó va assenyalar que s’han interpretat “malament” les seues paraules. No obstant, va admetre que el llenguatge utilitzat no va ser “afortunat”. Per la seua part, el secretari general del PP, Teodoro García-Egea, va declinar manifestar-se sobre aquesta qüestió i es va remetre a les declaracions de Cosidó. En canvi, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar a Casado que doni “explicacions” immediatament pels “gravíssims” missatges de Cosidó. En aquesta mateixa línia, el president de la formació taronja, Albert Rivera, va criticar que el popular presumeixi “sense objeccions” del pacte entre socialistes i PP. Per la seua banda, el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va instar Cosidó a dimitir com a portaveu del Partit Popular al Senat i a deixar l’escó a la Cambra Alta.

Igualment, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va qualificar d’“escandalós el mercadeig per formar el CGPJ” i també va exigir la dimissió de Cosidó. Així mateix, el president de la Generalitat, Quim Torra, va remarcar que el missatge del dirigent popular evidencia que “no hi ha independència judicial ni imparcialitat”. No obstant, el líder del PDeCAT, David Bonvehí, va demanar “responsabilitats” a Cosidó abans d’exigir la seua dimissió. A més, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va “censurar” les seues paraules i també qualsevol “intent” de controlar o interferir al sistema judicial.

En un altre ordre de coses, cinc agents de la Policia Nacional van presentar el dia 26 d’octubre un escrit al jutjat de Barcelona que investiga les càrregues de l’1-O en alguns col·legis de la capital catalana amb l’objectiu de suspendre la seua compareixença perquè alguns documents de la causa estan en català.

tracking