SEGRE

UE REGNE UNIT

Espanya condiciona el vistiplau al Brexit a l'acord sobre Gibraltar

Els Vint-i-set donen el seu primer suport al pacte global assolit || Borrell exigeix que quedi clar que la relació amb el Penyal es negociarà entre Londres i Madrid

Borrell, al centre, a la reunió d’ahir a Brussel·les.

Borrell, al centre, a la reunió d’ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Vint-i-set van donar ahir un primer suport general a l’acord de divorci negociat entre Brussel·les i Londres, amb Espanya com a únic país que ha condicionat l’aprovació final al fet que es modifiqui per dotar-lo de més “claredat jurídica” respecte que qualsevol relació futura del bloc amb el territori de Gibraltar haurà de passar primer pel consentiment espanyol. “La interpretació ha de ser clara: la negociació sobre la relació futura de la Unió Europea i el Regne Unit és diferent de la negociació sobre Gibraltar”, va indicar el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, a la premsa a Brussel·les, en què els responsables d’Assumptes Europeus van analitzar la situació.

Borrell va apuntar que el problema té a veure amb l’article 185 del Tractat de Sortida, una referència que va aparèixer “d’un dia per l’altre dimecres passat, i que Espanya no veu amb bons ulls, per la qual cosa en reclama la modificació. Es tracta d’uns paràgrafs que apunten que la Unió Europea i el Regne Unit hauran de negociar de manera “expeditiva” les condicions de la nova relació i això, “amb els seus millors esforços, de bona fe i amb ple respecte de les seues respectives ordenacions jurídiques”. “Volem que quedi clar en la interpretació d’aquest text que el que es negocia entre el Regne Unit i la Unió Europea té un àmbit territorial que no inclou Gibraltar”, va resumir Borrell, i va subratllar a continuació que el futur de les relacions amb el Penyal de Gibraltar s’han de realitzar “a part”.

Al plantejar la seua queixa, Espanya va rebre garanties dels serveis jurídics del Consell amb relació al fet que el seu paper queda clar respecte a les relacions amb el Penyal, però l’Advocacia de l’Estat recomana que s’especifiqui ja i no depengui d’interpretacions futures, segons van assenyalar fonts del Govern.

Des de l’inici de les negociacions, la Unió Europea ha reconegut en diversos moments el dret a veto d’Espanya a l’hora de negociar la relació futura amb Gibraltar i és aquesta condició la que el Govern vol que quedi reflectida en la mateixa terminologia tant a l’acord de divorci com a la declaració política sobre el futur.

“Ja no passarà que els nacionals de la Unió Europea (UE), al marge de les qualificacions o experiència que hagin d’oferir, puguin saltar-se la fila i passar al davant d’enginyers de Sydney (Austràlia) o desenvolupadors de software de Delhi (Índia)”, va declarar. Theresa May va donar detalls del seu pla migratori al defensar l’acord de Brexit per a la sortida de la UE assolit amb Brussel·les al congrés anual a Londres de la patronal Confederació de la Indústria Britànica (CBI, en anglès). “En lloc d’un sistema basat en la procedència, n’hi haurà un de construït al voltant dels talents i qualificacions que la persona ofereix”, va prosseguir.

Va afirmar que això “complirà el veredicte del referèndum” del 23 de juny del 2016, en el qual un 52 per cent dels britànics va votar a favor de sortir del bloc europeu i “recuperar el control de les fronteres”.

tracking