SEGRE

POLÍTICA CALENDARI PER A LES URNES

Sánchez no descarta un "superdiumenge" i fer coincidir totes les eleccions el mes de maig

El ministre Ábalos insinua celebrar el mateix dia les generals, les municipals, les autonòmiques i les europees || Les dificultats per tirar endavant els pressupostos pesarà en aquesta decisió

El president del Govern, Pedro Sánchez, amb el primer ministre marroquí, Saadeddine el-Othmani.

El president del Govern, Pedro Sánchez, amb el primer ministre marroquí, Saadeddine el-Othmani.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, no va descartar ahir la possibilitat que el pròxim 26 de maig pugui convertir-se en un “superdiumenge” electoral, en què a més dels comicis municipals, autonòmics i europeus se celebressin també els generals: “No hi ha res descartable, per les mateixes raons que no hi ha res segur.” En un esmorzar informatiu, Ábalos va assegurar que “no hi ha res descartable”, ni tan sols un “superdiumenge” electoral el 26 de maig, un fet sense precedents en la història de la democràcia espanyola.

Després de les afirmacions d’Ábalos, la Moncloa es va apressar a recordar les paraules del president assegurant que Sánchez ha dit “innombrables” vegades que esgotarà la legislatura. I que no s’ha de donar més importància a “una resposta tan humana” del ministre, com un “no hi ha res descartable en aquesta vida”.

El mateix Sánchez va recordar que la data de les pròximes eleccions generals és una prerrogativa seua, i va restar pes a la possibilitat que se celebrin el pròxim mes de maig, coincidint amb les municipals, autonòmiques i europees. “Quan siguin [les eleccions], que lògicament seran, perquè vivim en una democràcia, es coneixerà”, va concloure el cap de l’Executiu, al ser preguntat per aquest assumpte durant una roda de premsa a Rabat (Marroc) al costat del seu homòleg, Saadeddine el-Othmani.

En aquest sentit, el PSOE va assegurar que està preparat per a un eventual avanç de les eleccions generals en cas que n’hi hagués, però no va voler entrar en “futuribles” sobre en quina data se celebraran aquests comicis perquè es tracta d’una decisió que competeix en exclusiva al president del Govern.

El cert és que l’Executiva de Podem, amb el secretari general, Pablo Iglesias, al capdavant, va decidir ahir convocar per divendres que ve el Consell Ciutadà Estatal (CCE) –el màxim òrgan de direcció del partit– per definir la seua estratègia davant de la possibilitat que el Govern socialista de Pedro Sánchez decideixi “abaixar els braços” i renunciar a aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i convoqui en els propers mesos un avanç de les eleccions generals.

Ahir, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va evitar parlar del possible avanç de les eleccions al pròxim 26 de maig i assegura que “avui el que ens ocupa i preocupa” és que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) es puguin presentar, per a la qual cosa va apel·lar a la “responsabilitat” dels grups polítics.

El PP i Ciutadans demanen que “es deixi de jugar amb les dates” El president del PP, Pablo Casado, va demanar ahir des de Huelva al president del Govern central, Pedro Sánchez, que “deixi de jugar amb les dates” sobre un possible avanç electoral i convoqui eleccions “al més aviat possible”, i es va preguntar: “Si el PSOE es creu les enquestes del Centre d’Investigacions Sociològiques no sé a què esperen per convocar eleccions.”Per la seua part, la portaveu i líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va recalcar que Pedro Sánchez el que ha de fer és complir la seua paraula i convocar eleccions ja, davant la possibilitat que puguin celebrar-se al maig al no comptar amb prou suports per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Va incidir a més en la necessitat de cridar a les urnes per les dificultats del Govern socialista per sumar suports als seus pressupostos “mentida” i amb una “clara obsessió” per apujar els impostos, així com per les “irregularitats” fiscals dels ministres de Sánchez, que “incompleix el seu propi codi ètic”. De moment, els partits continuen centrats en la campanya de les andaluses.

tracking