SEGRE

INFRAESTRUCTURES REIVINDICACIÓ

El Govern insta a reobrir el traspàs de Rodalies després de l'accident mortal

Calvet reclama la revisió i millora de l’acord que es va firmar fa nou anys || Veu “oportunista” que Ábalos vinculi la inversió al fet que s’aprovin els Pressupostos

Viatgers esperen a fer transbord amb autocar després de baixar del tren a l’estació de Calaf.

Viatgers esperen a fer transbord amb autocar després de baixar del tren a l’estació de Calaf.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat reclamarà al ministeri de Foment reobrir el traspàs de la gestió de Rodalies de Barcelona a Catalunya que es va firmar el 2009, segons va anunciar Damià Calvet, conseller de Territori. Aquestes declaracions arriben l’endemà de l’accident mortal d’un tren de la línia R-4 a Vacarisses. Després del despreniment de terra i roques que va provocar el sinistre, aquest tram de via que recorren també els trens de la línia Lleida-Manresa-Barcelona (R-12) ha quedat tallat sine die i els viatgers fan transbord amb busos entre Calaf i Terrassa.

Comunicarà dimecres a responsables de Foment la preocupació del territori per aquesta línia

Calvet va defensar un nou traspàs a la Generalitat que incorpori noves condicions, vist el balanç negatiu de l’última dècada. Va afegir que l’experiència ha constatat que el traspàs era “incomplet i incomplert” per part de Foment, que ha abandonat el pla d’inversions que l’acompanyava, de 4.000 milions d’euros, dels quals només s’ha executat el 13 per cent.

Calvet va apuntar que cal esperar el resultat de la investigació per dilucidar els motius del sinistre a Vacarisses, però va dir que després de visitar la zona, “es va poder evidenciar que el despreniment va ser sens dubte per falta d’inversió en el manteniment”. Així mateix, va considerar “oportunistes i desafortunades” les declaracions del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que dimarts va dir que per fer inversions a la línia necessiten suport als Pressupostos Generals de l’Estat.

Veïns, edils i personal dels ajuntaments de Vacarisses i Castellbel i el Vilar van guardar un minut de silenci per l’accident ferroviari.

Retards i desconcert al transbord de Calaf El transbord en autocars entre Calaf i Terrassa mentre està tancat el tram afectat pel despreniment a Vacarisses va provocar ahir retards que al migdia van superar les dos hores i queixes dels usuaris del tren que uneix Lleida, Manresa i Barcelona (R-12). A la tarda, el tren cap a la capital catalana va arribar puntual a Calaf a les 17.23. Tanmateix, al sortir del tren, la vintena de viatgers no sabien on anar. Cap cartell indicava que l’autocar esperava al carrer de Santa Calamanda. Dos empleats de Renfe els van acompanyar fins al lloc i, després de més de deu minuts de conversa amb el conductor per verificar el transport, van començar a pujar al vehicle. Per la seua part, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, es traslladarà dimecres a Madrid per reunir-se amb el secretari de Foment, Pedro Saura, i comunicar-li la preocupació del territori per la “poca utilitat de la línia de tren” a causa del deteriorament. “Ningú vol invertir gairebé tres hores per anar a Barcelona”, va dir. Per a l’alcalde de Sant Guim, Francesc Lluc, els horaris “no són pràctics per a ningú”. En el mateix sentit que Royes, Lluc afirma també que la lentitud del tren fa que la gent el descarti com a sistema de transport.

tracking