SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

PP i PSOE enterren amb polèmica el pacte per renovar el Poder Judicial

Retiren els seus candidats i Sánchez etziba a Casado que “al seu costat Rajoy és un moderat i més seriós que vostè” || Creix la pressió perquè dimiteixi Cosidó

Pedro Sánchez i el primer ministre de Portugal, ahir a la cimera hispanolusitana.

Pedro Sánchez i el primer ministre de Portugal, ahir a la cimera hispanolusitana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP i el PSOE van formalitzar ahir la ruptura del pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un acord dinamitat pels populars mentre creix la pressió perquè dimiteixi el seu portaveu al Senat, Ignacio Cosidó. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va confirmar la retirada de la llista de juristes consensuada pel PP i el PSOE com a candidats a les vocalies del CGPJ i Podem va decidir també retirar les seues propostes, que s’havien de votar avui dijous al ple del Congrés.

D’aquesta manera, el procés queda paralitzat i, per les declaracions públiques de populars i socialistes, també trencats els ponts que permetrien reprendre les negociacions en breu per renovar un òrgan que té un mandat que acaba el pròxim 4 de desembre.

L’actual govern dels jutges es manté de forma provisional fins que hi hagi un acord

Del debat dels noms s’ha passat a debatre el sistema per elegir-los, després que el PP presentés dimarts una esmena a la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que es tramitava al Senat perquè la majoria del CGPJ sigui elegit pels jutges, una cosa que fins ara només reivindicava Ciutadans, a banda de les associacions de jutges. Ni el PSOE ni Podem tenen intenció de donar suport al canvi de model que proposen PP i Ciutadans.

Al ple del Congrés, el president del Govern, Pedro Sánchez, es va mostrar convençut que el PP ha trencat el pacte per tapar les seues “vergonyes” i “no assumir la seua responsabilitat” pel missatge de Cosidó, que va defensar en un

whatsapp davant dels seus companys l’acord per renovar el CGPJ perquè permetria “controlar des de darrere” la sala segona del Tribunal Suprem. Sánchez va etzibar al líder del PP, Pablo Casado: “Al seu costat Rajoy és un moderat i més seriós que vostè.” L’escàndol va fer que Manuel Marchena, candidat a presidir el Poder Judicial i el Suprem, decidís renunciar al càrrec pactat per PP i PSOE.

El Constitucional va advertir del risc del repartiment entre partits

El Tribunal Constitucional va avalar el 1986 el model vigent d’elecció parlamentària dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però va fer serioses advertències sobre el risc que es convertís en un repartiment de llocs entre les formacions en lloc de reflectir el pluralisme de la societat. L’esmena presentada aquest dimarts d’urgència pel Partit Popular al Senat, i que temen alts càrrecs del partit, per reformar el sistema d’elecció dels vocals del CGPJ, suposaria un retorn a l’any 1980 i canviar un model que es va implantar cinc anys més tard, el 1985. Entre el 1980 i el 1985 aquests dotze vocals van ser elegits directament pels jutges, però el 1985, amb majoria absoluta socialista, es va fixar l’elecció parlamentària dels vint membres del Consell. I una majoria de tres cinquens de la Cambra per garantir l’acord i una representació majoritària de la societat.

tracking