SEGRE

El Govern diu que la seua exigència a la UE en el 'brexit' és "irrenunciable"

La ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá.

El Govern diu que la seua exigència a la UE en el 'brexit' és "irrenunciable"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de l'Estat ha recalcat aquest divendres que la seua exigència a la Unió Europea en l’acord del brexit -que qualsevol decisió futura sobre Gibraltar hagi de comptar amb el vistiplau d’Espanya- és "irrenunciable" i confia que pugui arribar a un acord en el Consell Europeu de diumenge vinent. La ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá, no ha volgut especular sobre si el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, assistirà o no a la cimera de diumenge en cas que la UE no atengui la petició espanyola però ha assenyalat que "ja han estat molts els països que han dit que, en cas d’acudir, anirien a una trobada en el qual hi hagués les coses acordades".

Els representants dels caps d’estat o Govern, els coneguts com a "xerpes" a la UE, continuen preparant la cimera de diumenge no només amb l’escull sobre Gibraltar sinó amb altres assumptes que afecten altres Estats membres, com la pesca. Tampoc no hi ha hagut acord en la reunió que han mantingut aquest matí, encara que s’han avançat algunes propostes que el Govern analitzarà ara.

Mentrestant, la primera ministra britànica, Theresa May, ha insistit que el seu Govern "no ha canviat ni canviarà" la seua postura sobre Gibraltar i ha dit que, en les converses amb la UE, ha negociat per tota "la família del Regne Unit", en al·lusió a les regions britàniques i els territoris dependents, inclòs el Penyal.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu ha posat èmfasi que "no hi ha cap altra alternativa" per al Govern que no sigui que la UE atengui la seua reivindicació respecte a Gibraltar i no ha volgut "especular" sobre les fórmules que es puguin plantejar fins diumenge en les negociacions. El Govern, ha dit Celaá, està "clarament decidit" a mantenir la seua posició i confia que, sent un país de la UE "que ha estat sempre positiu, constructiu i lleial" a les seues finalitats, s’atengui i vol que la UE "prengui més interès per la posició espanyola en el tema de Gibraltar". "Això és el que volem, que percebi que som socis de la UE, socis lleials de la UE, que el sap, i que atengui aquesta petició d’Espanya, que per a nosaltres no és que sigui una petició més sinó que és 'la petició' com a país", ha asseverat.

El Govern manté la seua oposició a l’Acord i Declaració Política sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea mentre no aconsegueixi prou "claredat sobre les implicacions" jurídiques i polítiques de l’article 184, que contempla que els assumptes sobre Gibraltar s’abordarien entre el Regne Unit i la UE, sense esmentar Espanya.

Celaá ha dit avui que el Govern ha treballat "com mereixia la qüestió" i que "la prova" és que va arribar a un acord amb el Regne Unit sobre Gibraltar plasmat a quatre memoràndums i ha explicat que l’escull ha sorgit en les negociacions futures.

L’Executiu ha respost així a les crítiques del president del PP, Pablo Casado, que ha anunciat que li donarà suport si veta "qualsevol acord que sigui deshonrós per a Espanya", fins i tot encara que l’Executiu ho faci "tard i malament" i després d’haver estat "mentider i irresponsable". Fonts de la direcció nacional del PP han subratllat el seu malestar per l’ocorregut en aquesta negociació després que Casado hagués advertit Sánchez en diverses ocasions què podia passar, i han lamentat també que el president no li hagi trucat per demanar-li el seu suport al veto per informar-lo de la situació.

tracking