SEGRE

POLÍTICA COMUNITÀRIA

La UE i Londres pacten el text del Brexit malgrat el rebuig d'Espanya

May avisa al Parlament Pedro Sánchez que protegirà “la sobirania britànica” de Gibraltar || L’Executiu del PSOE insisteix que hi ha marge de negociació

El canceller austríac, Sebastian Kurz, es va reunir ahir amb la primera ministra britànica, Theresa May.

El canceller austríac, Sebastian Kurz, es va reunir ahir amb la primera ministra britànica, Theresa May.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La qüestió de Gibraltar s’està convertint, una vegada més, en un assumpte especialment difícil no només en les relacions hispanobritàniques sinó a tota la Unió Europea. La UE i el Regne Unit han pactat el text del Brexit, que ja tenen els 27 estats que continuaran sent comunitaris i que ha de votar-se en la cimera d’aquest cap de setmana, però sense solucionar el conflicte al voltant de Gibraltar. La Comissió Europea manté que el Penyal encara ha de ser abordat pels països i Madrid insisteix que si no queda clar que qualsevol futur acord que afecti Gibraltar ha de comptar amb el suport espanyol, rebutjarà l’acord sobre el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea. Amb tot, l’Executiu del PSOE hi veu marge de negociació.

A última hora de dimecres, la primera ministra britànica, Theresa May, i el president espanyol, Pedro Sánchez, van parlar per telèfon però sense grans avenços. Al parlament del seu país, May es va limitar a assenyalar que hi ha hagut discussions “constructives” tant amb el Govern espanyol com amb el gibraltareny i “volem que aquest treball continuï en el futur”. No obstant va insistir que “la sobirania de Gibraltar ha de ser protegida” i que la futura relació amb la Unió Europea ha d’incloure “tota la família del Regne Unit”, inclòs el Penyal. La conservadora va afirmar que la declaració política pactada amb Brussel·les servirà per crear una nova “àrea de lliure comerç” entre el Regne Unit i la Unió Europea. “Aquest serà el primer acord d’aquest tipus entre la UE i qualsevol altra economia avançada del món”, va dir la cap de Govern al Parlament britànic.

La conservadora May diu que l’acord amb la UE crearà una nova “àrea de lliure comerç”

Poc després, el Govern espanyol va dir que versions anteriors del pacte del Brexit recollien la posició espanyola sobre la qüestió de Gibraltar, però que a última hora es va modificar “amb nocturnitat i traïdoria” a petició de May.

L’amenaça del veto segueix sobre la taula, tot i que qüestionada El Govern de Pedro Sánchez manté l’amenaça de vetar el pacte de Brexit diumenge, durant la cimera a la qual s’ha de ratificar els pels Vint-i-set. Segons afirma la BBC, que cita fonts de la Comissió Europea, existeix una diferència entre “votar que no” que és el que farà Espanya, i vetar l’acord. I aquest matís significaria a la pràctica que les queixes d’Espanya no tindran cap impacte en la decisió final. Per aprovar l’acord de divorci del Brexit, el Tractat de la Unió Europea exigeix una majoria qualificada, és a dir, l’aprovació de vint dels vint-i-set Estats membres. Amb això, Espanya no tindria capacitat en solitari de frenar el procés. En la mateixa línia, el Partit Popular de Pablo Casado va afirmar ahir que “una vegada que hi ha un acord sobre el Brexit sobre la taula ja no tens dret de veto. L’únic que pots fer és oposar-t’hi, però el veto necessita majoria qualificada”.

tracking