SEGRE

PANORAMA

El suport a la independència augmenta a Catalunya i Esquerra guanyaria les eleccions

Els republicans encapçalaria les generals a Catalunya al davant d’En Comú Podem, segons el CEO || Oriol Junqueras és el líder català més ben valorat i Torra, Puigdemont, Iceta i Arrimadas suspenen

Junqueras invoca Mandela per demanar d'anar a una presó catalana pels seus fills

Junqueras invoca Mandela per demanar d'anar a una presó catalana pels seus fillsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 47,2 per cent de catalans vol la independència de Catalunya; un 43,2 per cent la rebutja; un 6,6 per cent no ho sap, i un 3 per cent no contesta, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), dependent de la Generalitat. A l’últim sondeig del mateix CEO al juliol, un 46,7 per cent de catalans volien la independència i un 44,9 per cent la rebutjava; l’abril del 2018, a l’enquesta anterior, els partidaris d’un estat català eren el 48 per cent i els contraris, el 43,7 per cent. El sondeig presentat ahir es va realitzar entre el 20 d’octubre i el 12 de novembre, en un context en el qual la Fiscalia va demanar penes de presó de fins a vint-i-cinc anys per als dirigents sobiranistes, sobre una mostra de 1.500 persones.

Pel que fa a l’àmbit polític, l’enquesta revela que Esquerra guanyaria les eleccions generals a Catalunya si se celebressin ara amb entre 14-15 diputats, seguida d’En Comú Podem amb entre 10-11.

El sondeig es va fer mentre la Fiscalia demanava fins a 25 anys de presó als dirigents sobiranistes Alfred Bosch té previst visitar aquest dilluns Raül Romeva a la presó de Lledoners

Després d’aquests dos partits, unes altres dos formacions es disputarien el tercer lloc: el PSC podria aconseguir entre 7 i 8 escons i Ciutadans, entre 6 i 8; els seguiria el PDeCAT amb 6, i a l’últim lloc quedaria el Partit Popular català, que obtindria entre 1 i 2 parlamentaris al Congrés.

Aquests resultats suposen un gir respecte al resultat de les últimes eleccions generals, celebrades el juny del 2016: llavors a Catalunya va guanyar En Comú Podem amb dotze escons; el va seguir ERC amb nou; el PDeCAT amb vuit; el PSC amb set; el PP amb sis, i Ciutadans va quedar en última posició amb cinc.

Comparant el sondeig del CEO amb aquells comicis que al conjunt d’Espanya va guanyar Mariano Rajoy, ERC i Ciutadans van a l’alça; el PSC es manté o aconseguiria algun escó més; i per la seua part, EnComúPodem, el PDeCAT i el Partit Popular entren en una dinàmica de retrocés –de diferent importància–. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat pels catalans, amb un 5,97 sobre 10. També aproven la secretària general d’ERC, Marta Rovira (5,16); la diputada dels comuns al Parlament, Elisenda Alamany (5,04), i el líder de la CUP a la Cambra, Carles Riera (5,01).

La resta de líders polítics que figuren a l’enquesta suspenen: l’expresident Carles Puigdemont (4,59); la líder dels comuns al Parlament Jéssica Albiach (4,44); el president, Quim Torra (4,34), i la ministra del PSC Meritxell Batet (4,42). Els segueixen a la taula el líder del PSC, Miquel Iceta (3,95); la líder de Ciutadans a Catalunya i cap de l’oposició, Inés Arrimadas (2,19); la líder de Cs a l’ajuntament de Barcelona, Carina Mejías (1,83), i a l’últim lloc figura l’exlíder del PP català Xavier García Albiol (1,47).

Abans, al Palau de la Generalitat, el president Quim Torra va presidir l’acte de presa de possessió i va destacar la tasca que Bosch ha de realitzar com a “ministre d’afers exteriors” de Catalunya defensant i fent que es reconegui el dret a l’autodeterminació. Bosch es va acomiadar de l’ajuntament de Barcelona amb els retrets de l’edil no adscrit Juanjo Puigcorbé, que va culpar el conseller d’haver-lo “apunyalat per l’esquena”, i els consells de la resta de grups.

Així mateix, Alfred Bosch visitarà aquest dilluns que ve Raül Romeva a la presó de Lledoners. Dijous passat, quan es va conèixer que seria el nou conseller, ja va dir: “És un lloc que hauria d’ocupar Romeva”.

tracking