SEGRE

TRIBUNALS LLEI D?HIPOTEQUES

Els bancs hauran de tornar el que han cobrat de més per la clàusula terra

L’Audiència de Madrid considera que s’han de retornar des del moment de la firma de la hipoteca || L’impacte sobre els bancs pot ser de 1.000 milions d’euros

Un tribunal dóna la raó a Adicae i ordena el reintegrament massiu per les clàusules terra.

Un tribunal dóna la raó a Adicae i ordena el reintegrament massiu per les clàusules terra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Madrid va dictar ahir que la banca haurà de tornar tot el que s’ha cobrat de més als clients hipotecaris en relació amb les clàusules terra des de la firma de la hipoteca, més interessos, al considerar-les abusives. A la sentència coneguda ahir, que pot ser recorreguda en cassació davant la sala civil del Tribunal Suprem, els magistrats que componen la secció 28 van reconèixer el dret dels perjudicats a recuperar els diners abonats de més als seus bancs amb interessos legals, “sense la limitació temporal” apreciada en primera instància.

La interlocutòria de l’Audiència madrilenya resol un recurs d’apel·lació interposat el 2010 per l’associació de consumidors Adicae contra un centenar d’entitats, 40 d’actuals a causa de les fusions. En el seu moment, sobre l’any 2016, la macrodemanda va obtenir una victòria al jutjat mercantil número 11 de Madrid en una sentència que obligava les entitats a tornar els diners a partir de la data en què el Tribunal Suprem va declarar la primera nul·litat de les clàusules terra, el 9 de maig del 2013.

Aquesta decisió, dictada mesos abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea concedís la total retroactivitat als afectats el desembre del 2016, va ser ben rebuda pels 15.000 perjudicats adherits a la causa, que estimava el perjudici anual mitjà en 2.000 euros i calculava que l’impacte per a la banca podria ser d’uns 1.000 milions. L’agrupació va recórrer perquè el rescabalament s’ampliés fins al moment de la signatura de la hipoteca, a l’entendre que “no es presenta cap risc d’insolvència” per a les entitats condemnades.

Tot i que Adicae es mostra cauta sobre l’impacte que aquesta notícia podria generar a la banca, ja que alguns afectats van acudir bé a la via judicial o a l’arbitratge posat en marxa per l’anterior Executiu, afirma que la sentència permetrà recuperar els diners a “tots els consumidors hipotecats”, que hi remetran en els seus respectius procediments.

I és que, tot i que encara no és ferm, confien que la banca no elevi la causa al Tribunal Suprem perquè si bé la llei la legitima per fer-ho, “no té el dret moral de mantenir els ciutadans als jutjats”.

tracking