SEGRE

UE NEGOCIACIONS

Espanya reitera el rebuig al Brexit al no tenir garanties sobre Gibraltar

Madrid exigeix tenir dret de veto sobre el Penyal || Moncloa adverteix que Sánchez podria no assistir al Consell Europeu que ha de donar llum verda a l’acord

Pedro Sánchez va homenatjar el pròcer independentista José Martí.

Pedro Sánchez va homenatjar el pròcer independentista José Martí.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va considerar ahir insuficient l’última oferta britànica debatuda a Brussel·les en relació amb el Brexit i la negociació futura de la Unió Europea amb Gibraltar, de manera que encara no ha donat el seu acord, segons van informar fonts governamentals. “Després de la reunió a Brussel·les, no tenim encara totes les garanties que volem sobre Gibraltar, no podem considerar que hi hagi un acord”, van dir les fonts, al·ludint en concret a la reunió celebrada a Brussel·les ahir mateix.

A la capital comunitària, el secretari d’Estat per a la UE, Marco Aguiriano, havia revelat que el Govern estava estudiant una oferta britànica en la qual Londres es compromet a reconèixer que cap acord entre el Regne Unit i la UE no s’aplicarà a Gibraltar sense l’acord d’Espanya. Ara, l’Executiu espanyol ha deixat clar que amb això no n’hi ha prou.

Espanya va rebre una oferta britànica en la qual reconeixeria el seu dret de veto sobre Gibraltar

Les fonts consultades van dir que és aviat per plantejar-se si el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de visita a Cuba, ha d’anar o no al Consell Europeu de demà diumenge, on està previst que es doni el vistiplau polític a l’acord del Brexit. De fet, van considerar impensable que se celebri amb només 26 socis, igual que no conceben un acord sense Espanya.

Per la seua part, Pedro

Sánchez

es va reunir ahir a l’Havana amb el president cubà Díaz-Canel i va visitar la ciutat, moment en el qual un grup de turistes catalans va cridar “llibertat per als presos polítics”. El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, es va aturar mirant-los, i aquests li van respondre que “no li escopirien”.

Prèviament, Sánchez va participar en una ofrena floral al líder independentista cubà José Martí, d’origen valencià, fundador del Partit Revolucionari Cubà. Martí, amb setze anys, va ser condemnat a presó pel seu independentisme i, després d’un exili, va organitzar la guerra de l’any 1895 contra el colonialisme espanyol. Va morir aquell mateix any en combat.

May: “No canviarem la postura sobre la sobirania” La primera ministra britànica, Theresa May, va manifestar ahir que, malgrat les queixes expressades per Espanya, no canviarà la seua postura respecte a Gibraltar en el seu acord del Brexit. “La nostra posició sobre Gibraltar i la seua sobirania no ha canviat ni canviarà, i es tracta de respectar els desitjos del poble de Gibraltar”, va dir. Va reconèixer que l’acord encara ha d’acabar de segellar-se demà a Brussel·les, si bé “més enllà d’això” està centrada a convèncer els parlamentaris, tant de dins com de fora de les seues files, perquè donin el seu suport a l’acord en la posterior votació a Westminster. Preguntada sobre quin seria el pla B en el cas que no aconsegueixi el vistiplau dels Comuns, va manifestar que tornaria “a la casella de sortida, amb més incertesa i divisió”.

tracking