SEGRE

POLÍTICA

Espanya acceptarà el "brexit" en aconseguir un triple blindatge sobre Gibraltar

Sánchez retira la seua amenaça de veto

Espanya votarà sí el

Espanya votarà sí el "brexit" en aconseguir un triple blindatge sobre GibraltarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat avui que Espanya votarà a favor de l’acord entre la UE i el Regne Units sobre el "brexit" després d’aconseguir un "triple blindatge històric" sobre Gibraltar, que conté per escrit totes les garanties exigides per l’Executiu espanyol.

En una compareixença al Palau de La Moncloa, Sánchez ha informat que havia comunicat aquesta decisió el cap d’estat i ha anunciat que, una vegada que la retirada del Regne Unit es produeixi de la Unió Europea, "la relació política, jurídica i fins i tot geogràfica de Gibraltar amb la UE passarà per Espanya".

"Espanya aconsegueix un triple blindatge històric amb què pot abordar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar", ha recalcat Sánchez, que també ha subratllat el "valor transcendental" que suposa "aquest reconeixement per escrit".

El president ha detallat les garanties que ha exigit Espanya per donar suport demà al 'brexit' i que ha aconseguit "en aquestes difícils negociacions però fructíferes".

Així, ha reconegut que per primera vegada la història s’ha aconseguit una declaració conjunta del Consell d’Europa i la Comissió Europea en la qual es descarta que l’article 184, "l’article en discòrdia, que teníem el Govern d’Espanya amb el Regne Unit sigui aplicable al contingut de la relació de futur, inclosa l’àmbit territorial".

Per a Sánchez, la declaració política de les institucions europees reforcen la posició d’Espanya de cara a les negociacions futures, "que són les més transcendentals que tindrem perquè haurem de parlar de la cosobirania i de moltes altres coses".

Així mateix, ha destacat entre els aspectes més importants d’aquesta declaració política que s’exclogui a Gibraltar de la negociació general entre la Unió Europea i el Regne Unit, "la qual cosa permetrà a Espanya tenir una negociació directa".

Un altre dels punts importants assolits és que per a la negociació de qualsevol acord de la UE que s’apliqui a Gibraltar s’exigirà "l’acord previ d’Espanya, amb la qual cosa es garanteix que els àmbits de negociació futura siguin del nostre interès i acords amb la nostra política amb Gibraltar".

"No estem parlant ja d’una aplicació sinó d’una veritable elaboració política cap a Gibraltar que inclogui la dimensió europea. Es refereix específicament a l’obligació de respectar la integritat territorial dels estats, un dels fonaments més importants de la reclamació d’Espanya durant les últimes hores," ha reconegut.

En la seua compareixença, el president ha deixat clar que Gibraltar és un "tema d’Estat i aspirem amb els gibraltarenys a una relació futura, fructífera, ambiciosa que enforteixi un desenvolupament equilibrat".

Per tant, Sánchez ha remarcat "l’interès nacional, la prosperitat conjunta entre Gibraltar i el camp de Gibraltar i Espanya com a pilar fonamental en la relació futura".

El president ha volgut explicar per què Espanya s’ha oposat al 'brexit' i aquí ha reiterat "la integritat territorial i la sobirania nacional, com elements presents en la identitat del nostre país."

Ha insistit que el Govern defensa "els interessos nacionals" i és "ferm i determinat en la defensa dels interessos generals".

A més, ha informat que aquest cap de setmana el ministre Josep Borrell es posarà en contacte amb els portaveus d’Exteriors dels grups parlamentaris en el Congrés i ell farà el mateix la propera setmana.

Ha anunciat que el 12 de desembre compareixerà a la Cambra Baixa per explicar l’acord assolit així com el desenvolupament del Consell europeu que se celebra demà a Brussel·les.

Finalment, Sánchez ha assegurat a la població del Camp de Gibraltar que Espanya "sempre vetllarà pels seus interessos econòmics i socials" i al conjunt dels espanyols els ha traslladat que aquest és "un pas decisiu" per resoldre un conflicte que dura més de 300 anys.

I al poble britànic, el president li ha transmès que la intenció d’Espanya és continuar mantenint "les millors relacions" amb el Regne Unit.

tracking