SEGRE

UE NEGOCIACIONS

Sánchez anuncia un acord sobre Gibraltar i votarà avui a favor de l'acord del Brexit

Diu que Espanya obté un “triple blindatge” de garanties perquè les relacions de la UE amb el Penyal hagin de comptar amb el seu vistiplau || Casado acusa el Govern central de “capitular” amb un “fracàs històric”

Sánchez va anunciar en conferència de premsa haver arribat a un acord sobre Gibraltar.

Sánchez va anunciar en conferència de premsa haver arribat a un acord sobre Gibraltar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que Espanya votarà a favor de l’acord entre la Unió Europea (UE) i el Regne Units sobre el Brexit després d’aconseguir un “tripe blindatge històric” sobre Gibraltar, que conté per escrit totes les garanties exigides per l’Executiu espanyol.

En una compareixença al Palau de la Moncloa, Sánchez va informar que havia comunicat aquesta decisió al rei Felip VI i va anunciar que, una vegada que la retirada del Regne Unit es produeixi de la Unió Europea, “la relació política, jurídica i fins i tot geogràfica de Gibraltar amb la UE passarà per Espanya”. “Espanya aconsegueix un triple blindatge històric amb el qual pot abordar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar”, va recalcar Sánchez, que també va subratllar el “valor transcendental” que suposa “aquest reconeixement per escrit”.

Sánchez assegura que compta amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea

Així, va reconèixer que per primera vegada s’ha aconseguit una declaració conjunta del Consell d’Europa i la Comissió Europea en la qual es descarta que l’article 184, “l’article en discòrdia, que teníem el Govern d’Espanya amb el Regne Unit, sigui aplicable al contingut de la relació de futur, inclosa l’àmbit territorial”.

Per a Sánchez, la declaració política de les institucions europees reforça la posició d’Espanya de cara a les negociacions futures, “que són les més transcendentals que tindrem perquè haurem de parlar de la cosobirania i de moltes altres coses”.

Així mateix, va destacar entre els aspectes més importants d’aquesta declaració política que s’exclogui Gibraltar de la negociació general entre la UE i el Regne Unit, “la qual cosa permetrà a Espanya tenir una negociació directa”.

Un altre dels punts importants que s’han assolit és que per a la negociació de qualsevol acord de la Unió Europea que s’apliqui a Gibraltar s’exigirà “l’acord previ d’Espanya, amb la qual cosa es garanteix que els àmbits de negociació futura siguin del nostre interès i acords amb la nostra política amb Gibraltar”.

A la compareixença, el president va deixar clar que Gibraltar és un “tema d’Estat i aspirem amb els gibraltarenys a una relació futura, fructífera, ambiciosa que enforteixi un desenvolupament equilibrat”.

Per la seua part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, va rebutjar l’acord sobre Gibraltar anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i va acusar l’Executiu d’haver “capitulat de la seua responsabilitat de defensar la sobirania d’Espanya al Penyal” amb un “fracàs històric”.

Tusk assenyala que “ningú té raons per estar content” El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar ahir que la cimera per aprovar l’acord del Brexit se celebrarà avui, encara que va reconèixer que “ningú té raons per estar content”. “Però almenys –va prosseguir– en aquest moment crític els 27 han passat la prova d’unitat i solidaritat”, va indicar Tusk a la carta als líders d’invitació a la cita, que va afirmar que la cimera començarà a les 9.30 hora local.

tracking