SEGRE

POLÍTICA

Cuba anomena "menyspreable" a Aznar per les seues crítiques a la visita de Pedro Sánchez

Ha qualificat avui l’expresident espanyol José María Aznar com un dels "més menyspreables" polítics de l’era moderna

Cuba anomena

Cuba anomena "menyspreable" a Aznar per les seues crítiques a la visita de Pedro SánchezEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La premsa estatal de Cuba ha qualificat avui l’expresident espanyol José María Aznar (1996-2004) com un dels "més menyspreables" polítics de l’era moderna, després de les seues crítiques a l’actual cap del Govern d’aquest país, Pedro Sánchez, per no reunir-se amb la dissidència durant la seua recent visita a l’illa.

El diari Granma, òrgan oficial del governant Partit Comunista de Cuba (PCC, únic legal), es refereix en la seua edició d’aquest dilluns al conservador Aznar com un "ridícul bufó", petit i diabòlic, "cínic", "caballerito" i "personatget".

En un article titulat "Aznar, el bon noi dels Estats Units," el diari oficialista cubà cita la resposta que va donar el president Sánchez als retrets del polític conservador i assenyala que aquest "es va vanagloriar" que en la seua etapa al capdavant del Govern no va tenir relacions "ambivalents" amb Cuba.

Sánchez va visitar l’Havana els passats 22 i 23 de setembre en el que va ser el primer viatge oficial a l’illa d’un president del Govern espanyol en 32 anys i amb una agenda que va incloure una reunió amb el seu homòleg, Miguel Díaz-Canel, un fòrum empresarial i una trobada amb la societat civil, però no amb la dissidència.

Mentre tenia lloc la visita, Aznar va qualificar a Twitter de "lamentable" que Sánchez visités Cuba i no es reunís amb l’oposició i a més va criticar que fos a l’Havana mentre la Unió Europea tenia davant de si la discussió "més important en dècades", en al·lusió a l’acord sobre el "brexit".

L’ara expresident sí es va veure amb opositors cubans durant el seu únic viatge a Cuba, el 1999, amb motiu de la Cimera Iberoamericana.

Granma recorda que Aznar va promoure la denominada "posició comuna" de la Unió Europea (UE), una política restrictiva que de 1996 fins la seua derogació el 2016 vinculava tot avenç en la relació del bloc comunitari amb l’illa als progressos en democratització i drets humans.

Segons el rotatiu, l’exmandatari encara avui "viu de la seua aberració contra Cuba, a la qual va voler destruir i, per descomptat, no va poder ni podrà" i rememora que dies després de jurar el seu càrrec, el seu primer anunci va ser el de suspendre la cooperació oficial amb el país caribeny.

Així mateix considera que "tan cínic" com aquest anunci va ser que Aznar ho fes en una roda de premsa conjunta amb el llavors vicepresident nord-americà, Al Gore, qui "li va agrair el gest inesperat, li va donar un copet al pit i el va catalogar de bon noi".

Subratlla que, a més de mantenir la seua obsessió contra Cuba, Aznar ha posat a l’espiell de les seues diatribes a Veneçuela i analitza pronunciaments del polític espanyol que, segons l’opinió de l’articulista, involucren a Aznar en qualsevol aventura -incloent la militar- que es pretengui realitzar contra el govern que presideix Nicolás Maduro a la nació sud-americana.

També esmenta les gires d’Aznar per Amèrica Central i els EUA -abans d’assumir el poder a Espanya- a l’avió privat del llavors líder de l’anticastrista Fundación Nacional Cubanoamericana.

"En aquella, com en d’altres tantes ocasions, a més de viatjar gratis, servia de ridícul bufó al servei de les pitjors causes", afegeix Granma.

De l’actual president de l’Executiu espanyol l’article destaca, per contra, el seu pronunciament que "Espanya no escatimarà esforços perquè la seua presència a Cuba brilli a l’altura de l’amistat i el respecte que Espanya té pel poble cubà".

tracking