SEGRE

PANORAMA

Els líders europeus donen el vistiplau amb “tristor” a l'“únic acord possible” de Brexit

Els Vint-i-set ratifiquen el text pactat entre Londres i Brussel·les en una cimera sense sorpreses || Juncker adverteix Westminster que no obtindrà un pacte “millor” per a la sortida del Regne Unit de la UE

Imatge del Consell Europeu celebrat ahir a Brussel·les amb representants de vint-i-vuit països.

Imatge del Consell Europeu celebrat ahir a Brussel·les amb representants de vint-i-vuit països.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’estat i de Govern dels països de la Unió Europa van donar ahir el vistiplau a l’acord negociat entre Londres i Brussel·les per a la sortida del Regne Unit. “La Unió Europea a Vint-i-set ha adoptat el tractat de retirada i la declaració política sobre les relacions futures de l’Europa i el Regne Unit”, va anunciar Donald Tusk, president del Consell Europeu. Els líders continentals, que es van citar ahir a Brussel·les per a la cimera que va iniciar la fase final del Brexit, es van confessar “alleujats” per haver trobat una solució pactada, tot i que “tristos” per la que serà la primera retirada d’un país de la Unió Europea del club comunitari en tota la història. “Hi ha tristor, però també ens hem tret un pes de sobre”, va assenyalar la cancellera alemanya, Angela Merkel. “Un moment trist, una tragèdia”, va afegir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. En la mateixa línia, el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va explicar que la sortida dels britànics de la Unió Europa és “una pèrdua”. No obstant, es va felicitar pel compromís adquirit per Londres i Brussel·les en relació amb negociacions futures sobre l’estatus de Gibraltar (vegeu-ne més informació a la pàgina següent).

Al costat de l’acord de retirada i la relació futura entre Gran Bretanya i els Vint-i-set, els mandataris europeus, en una breu reunió que amb prou feines va durar dos hores, també van aprovar un document de conclusions en el qual sol·liciten al Parlament Europeu, a la Comissió Europea i al Consell fer “els passos necessaris” per garantir que el pacte del Brexit entri en vigor l’endemà a la sortida formal dels britànics de la Unió, és a dir, el 30 de març de l’any que ve.

Macron aposta per una refundació “en profunditat” de la UE després de la sortida del Regne Unit

Així mateix, els líders continentals van felicitar el negociador en cap de Brussel·les, Michael Barnier, pels seus “incansables esforços” per “mantenir la unitat” del bloc comunitari durant les converses amb Londres. En aquest sentit, Juncker va advertir els parlamentaris de Westminster que l’acord ratificat ahir a la capital comunitària és el “millor” que pot aconseguir el Regne Unit. Igualment, va deixar ben clar que la Unió Europea “no canviarà la seua posició fonamental sobre aquest assumpte”. Per això, va instar el Parlament britànic a ser “assenyat” i donar llum verda al Brexit. La votació sobre aquesta qüestió tindrà lloc abans de Nadal i la premier, Theresa May, no té garantit prou suport com per tirar endavant el seu pacte amb Europa. Amb tot, el president francès, Emmanuel Macron, va assenyalar que el club comunitari necessita una refundació “en profunditat”.

tracking