SEGRE

PANORAMA

Sánchez: "Amb el Brexit hi perdem, però Espanya guanya amb Gibraltar"

Afirma que es veu “reforçat” per abordar la cosobirania del Penyal amb Londres

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir a Brussel·les.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va manifestar ahir que, malgrat que “amb el Brexit hi perdem tots”, en relació amb Gibraltar “Espanya hi guanya”. En aquest sentit, va insistir que Espanya ha obtingut un “triple blindatge institucional”, amb declaracions de la Comissió Europea, el Consell i el Regne Unit, perquè en les negociacions futures sobre el Penyal, Madrid tingui l’última paraula.

No obstant, fonts de l’Executiu van explicar que la declaració sobre Gibraltar no compta amb “validesa jurídica”. Aquesta disposició equival a dir que “el Sol surt cada matí”, van indicar. Amb tot, Sánchez va dir que l’acord sobre el Penyal “reforça” la posició d’Espanya per abordar una futura negociació amb Londres en relació amb la cosobirania sobre aquest territori. Això, malgrat que alguns estats membres van mostrar el seu “enuig” amb Espanya per les pressions “a última hora” sobre el futur de Gibraltar.

En canvi, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va subratllar que la configuració final de l’acord per al Brexit “mata qualsevol indici de concessió a Espanya” per excloure el Penyal de les futures negociacions amb Brussel·les. Picardo va subscriure així les paraules de la premier, Theresa May, que va advertir que Downing Street continuarà negociant en nom de “tota la família britànica, també de Gibraltar”. En aquest sentit, la presidenta lituana, Dalia Grybauskaite, va ironitzar sobre la solució donada a aquest conflicte. “Normalment tenim trucs, estic fent broma: vam prometre prometre”.

tracking