SEGRE

TRIBUNALS BANCA

La Fiscalia insinua que endurirà les acusacions a l'excúpula de Bankia

I atribuir-los un presumpte delicte de falsedat comptable en la sortida a borsa de l’entitat || Rato, a la presó per les ‘black’, afronta una petició de pena de 4 anys

L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato (dreta), ahir, a l’Audiència Nacional.

L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato (dreta), ahir, a l’Audiència Nacional.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer dia del judici contra l’excúpula de Bankia per presumptes irregularitats en la sortida a borsa de l’entitat a l’Audiència Nacional es va veure marcat ahir per les paraules de la fiscal Carmen Launa que, en la seua intervenció, va deixar oberta la porta a endurir els delictes pels quals acusa els processats el Ministeri Públic. En aquest sentit, Launa va manifestar que els acusats eren “conscients” que la informació que apareixia al fullet sobre el debut borsari de Bankia l’estiu del 2011 “ocultava l’estat real” dels comptes, i perjudicava d’aquesta manera els inversors. Així, va avançar que, si bé d’entrada únicament sostindrà el presumpte delicte d’estafa a inversors, no descarta que, a mesura que avanci el judici, pugui modificar la seua posició i acusar l’expresident de l’entitat Rodrigo Rato, a l’exvicepresident José Luis Olivas, l’exconseller delegat Francisco Verdú i l’exconseller José Manuel Fernández Norniella d’un presumpte delicte de falsedat comptable.

De moment, Rato, a la presó pel cas de les targetes black, s’enfronta a una petició de quatre anys de presó. En aquesta línia, la representant del Ministeri Públic també va advertir que, en cas d’arribar a modificar la qualificació jurídica dels fets que atribueix a aquests quatre exdirigents de Bankia, podrien veure’s afectats altres encausats en el procediment. En aquest sentit, la Fiscalia únicament acusa Rato, Olivas, Verdú i Fernández Norniella. La resta de persones assegudes al banc, una trentena, estan acusades per les altres parts personades al judici. L’expectació a instal·lacions de l’Audiència Nacional a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares va ser, a diferència del que es podia esperar, mínima. L’Estat va intervenir Bankia el 2012 i li va injectar 22.242 milions d’euros per evitar que fes fallida. En el dia d’avui, l’entitat ha tornat 2.863 milions, el 13 per cent del total.

López Madrid, eximit d’assistir a les vistes d’avui i de demà

L’Audiència Nacional va acordar ahir eximir l’empresari i amic dels reis Javier López Madrid d’assistir presencialment a les vistes del judici que tenen lloc avui i demà. L’advocat del gendre de l’expresident d’OHL Juan Miguel Villar Mir va sol·licitar que el seu client pogués faltar al judici perquè ha d’efectuar un viatge de feina. La presidenta del tribunal, Ángela Murillo, va donar-hi el vistiplau. A López Madrid, l’acusació popular li atribueix un delicte de falsedat comptable i demana ciknc anys de presó per a ell. Igualment, un altre acusat, Francisco Juan Ros, no haurà d’anar a San Fernando de Henares, per ara, a causa d’una malaltia.

tracking