SEGRE

UE NEGOCIACIONS

May assegura que Espanya “no ha obtingut el que volia” amb Gibraltar

Borrell respon a la ‘premier’ que sí que s’ha aconseguit el que volia sobre el Penyal: “Negre sobre blanc” || PP i Podem demanen la compareixença de Sánchez

El ministre d’Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, i el seu homòleg espanyol, Josep Borrell.

El ministre d’Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, i el seu homòleg espanyol, Josep Borrell.RICARDO RUBIO/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va afirmar ahir dilluns que Espanya “no ha aconseguit el que volia respecte a Gibraltar”, amb referència a la modificació de l’article 184 de l’acord del Brexit. En una compareixença a la Cambra dels Comuns, la premier conservadora va agrair el treball que ha portat a terme el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, en relació amb aquesta qüestió i va assegurar que el Regne Unit “no ha abandonat” el Penyal, única colònia en terra europeu.

L’acord del Brexit va rebre ahir el vistiplau per part del Consell Europeu després que Espanya aixequés el veto al fer el Regne Unit una interpretació per escrit de l’esmentat article que va convèncer el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de les garanties que reclamava respecte a Gibraltar. “Hem treballat estretament amb els governs d’Espanya i Gibraltar”, va assegurar en aquest sentit la primera ministra, que va subratllar que el Penyal “està cobert per tot l’acord de sortida i el període d’implementació” del Brexit.

El Parlament britànic votarà l’acord del Brexit el proper 11 de desembre

El Govern espanyol va accedir a votar diumenge a favor de l’acord del Regne Unit amb la Unió Europea després d’obtenir una declaració política en la qual es reserva l’última paraula sobre qüestions relatives al Penyal. Ahir, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, va subratllar que Espanya ha aconseguit l’objectiu que perseguia sobre Gibraltar. “Això és el que volíem i això és el que s’ha aconseguit, blanc sobre negre”, va emfatitzar el ministre d’Exteriors.

Per la seua banda, el ministre alemany d’Afers Exteriors, Heiko Maas, va afirmar al costat de Borrell que la declaració conjunta del Consell i la Comissió Europea sobre Gibraltar en el marc de l’acord per al Brexit és “jurídicament vinculant”. “Em sorprèn el debat de qüestionar el caràcter vinculant de la declaració”, va dir.

No obstant, tant des del Partit Popular com des de Podem, s’ha exigit la compareixença del president del Govern espanyol al Congrés perquè expliqui l’acord que s’ha assolit amb el Regne Unit.

La primera ministra britànica, Theresa May, va defensar ahir al Parlament l’acord que s’ha assolit amb Brussel·les per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i va advertir que si es rebutja “tornarem a la casella 1” del Brexit. Diputats de l’oposició, però també del partit del Govern, han criticat el pacte. “No és possible un acord millor. Podem donar suport a aquest acord, fer realitat el que es va votar al referèndum i construir un futur millor (...) o aquesta casa pot optar per rebutjar aquest acord i tornarem a la casella número u”, va afirmar.

L’argument de May és que si no es dóna suport al pacte aconseguit, la incertesa s’apropiarà el futur. “Ningú sap què passarà si no s’aprova aquest acord. S’obriria la porta a més divisió i incertesa, amb tots els riscos que això implica”, va afegir.

L’alternativa, així doncs, és abandonar la Unió Europea sense cap acord, una perspectiva que ha estat molt criticada per part de l’empresariat britànic, i des de Brussel·les han rebutjat taxativament qualsevol renegociació si el Parlament britànic no dóna suport a aquest pacte. El pròxim 11 de desembre se sotmetrà a ratificació al Parlament britànic el Tractat de Sortida del Regne Unit de la Unió Europea, segons va confirmar ahir el Govern britànic.

L’aritmètica és complicada, ja que de moment només està clar que l’oposició –313 diputats– hi votarà en contra, com també ho farà el Partit Democràticc Unionista nord-irlandès (DUP), mentre que els 314 representants del Partit Conservador de May estan dividits entre fidels a May, euroescèptics i euròfils. Així doncs, serà difícil aconseguir els 320 vots necessaris. Més assequible sembla una majoria de 305 diputats comptant amb abstencions i absències per malaltia.

Per la seua banda, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va instar la cap del Govern a buscar “un pla B” en cas que l’acord del Brexit no fos recolzat. “Aquest acord no té el suport d’aquesta Cambra o del país en conjunt. En comptes d’amenaçar la Cambra amb l’escenari d’una sortida sense acord, la primera ministra necessita preparar un pla B, una cosa que els seus predecessors no van fer”, va dir.

tracking