SEGRE

POLÈMICA GOVERN CENTRAL

Borrell entona el 'mea culpa' i demana perdó als nadius americans

Cunillera el defensa per la multa d’Abengoa

Borrell, dilluns, mentre efectuava les polèmiques declaracions.

Borrell, dilluns, mentre efectuava les polèmiques declaracions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va fer ahir marxa enrere i va demanar perdó als nadius americans després de les seues declaracions de dilluns, en les quals assegurava que “als Estats Units únicament van matar quatre indis”. Així, el lleidatà va lamentar haver-se referit “de manera excessivament col·loquial a la gairebé aniquilació de nadius americans pels colons a l’actual territori nord-americà”. Igualment, va afegir que el que provava d’explicar era que la construcció de la unió federal al Nou Món hauria sigut més “senzilla” que a Europa perquè, “a més de compartir idioma, les colònies originals no s’havien enfrontat en guerres sagnants entre elles durant segles”. Borrell, en aquest sentit, va puntualitzar que les colònies “es van unir per acabar amb els habitants primigenis d’Amèrica del Nord”. “Això es va fer, de fet, a gran escala i no ha d’infravalorar-se”, va concloure el ministre.

En un altre ordre de coses, en relació amb la multa de 30.000 euros que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va imposar dimarts a Borrell per utilitzar informació privilegiada d’Abengoa en una operació de venda d’accions, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, la també lleidatana Teresa Cunillera, va afirmar que Borrell no ha de dimitir perquè ja ha reconegut el seu error. “Ha fet una cosa que poques vegades s’ha vist en política, assumir un error en seu parlamentària”, va remarcar. Així mateix, va qualificar el ministre de “persona honrada”.

El ministre puntualitza ara que els colons es van unir per “acabar” amb els nadius “a gran escala”

En la mateixa línia, la portaveu del Gabinet socialista, Isabel Celaá, va insistir en el suport de la Moncloa a Borrell. Tanmateix, el PDeCAT va presentar dos iniciatives al Congrés per reprovar-ho a la Cambra Baixa i instar-lo a dimitir.

tracking