SEGRE

MAR NEGRE CONFLICTE

Poroixenko insta l'OTAN a enviar vaixells al mar d'Azov en suport seu

Ucraïna demanarà tancar l’estret del Bòsfor per als vaixells russos || Alemanya recolza el govern de Kíev però confia en una solució política i no militar

Les autoritats ucraïneses van mostrar els danys patits per l’atac rus als seus vaixells.

Les autoritats ucraïneses van mostrar els danys patits per l’atac rus als seus vaixells.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president ucraïnès, Petró Poroixenko, va expressar la seua esperança que l’OTAN enviï vaixells al mar d’Azov després de l’incident de diumenge passat a l’estret de Kertx, en el qual guardacostes russos van capturar tres vaixells militars ucraïnesos i van ferir diversos tripulants, segons va publicar ahir el diari Bild.

“Alemanya és un dels nostres aliats més estrets i esperem que dins de l’Aliança Atlàntica hi hagi ara estats disposats a enviar vaixells militars al mar d’Azov per donar suport a Ucraïna i garantir la seguretat”, va dir el president en una entrevista amb el rotatiu alemany.

Segons va assenyalar Poroixenko, l’únic idioma que entén el president rus, Vladímir Putin, “és el de la unitat del món occidental”.

Paral·lelament, el servei fronterer d’Ucraïna va anunciar que només permetrà que ciutadans ucraïnesos entrin a la península de Crimea, controlada de facto per Rússia des de l’annexió del 2014, en aplicació de la llei marcial que vigirà fins al proper 26 de desembre.

A més, el comandant de l’Armada ucraïnesa, Ígor Vorontxenko, va anunciar que Kíev demanarà a la comunitat internacional que tanqui l’estret del Bòsfor (que dóna pas al mar Negre) en represàlia per la presa dels vaixells ucraïnesos.

D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors d’Alemanya, Heiko Maas, va rebutjar la petició del president d’Ucraïna que s’enviïn vaixells de guerra al mar Negre, al mig de les tensions a la zona entre Kíev i Moscou. Va destacar que les autoritats alemanyes “no volen una militarització en aquest conflicte, sinó un procés polític”.

Així mateix, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va cridar a garantir la integritat territorial d’Ucraïna.

Alhora, Merkel va demanar prudència a Ucraïna, perquè el conflicte només pot resoldre’s “amb sensatesa i a través del diàleg”, i no pas mitjançant la via militar.

tracking