SEGRE

CIMERA RELACIONS INTERNACIONALS

La guerra comercial i la crisi de Crimea copen l'atenció del G20

Malgrat una reunió avui amb el líder xinès, Trump amenaça de mantenir els aranzels al país asiàtic || Macron i Sánchez advoquen pel multilateralisme

Foto de família dels líders del G20 a l’inici de la cimera de Buenos Aires, amb el polèmic príncep saudita en una cantonada de la imatge.

Foto de família dels líders del G20 a l’inici de la cimera de Buenos Aires, amb el polèmic príncep saudita en una cantonada de la imatge.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de Govern dels països més industrialitzats i emergents del món, coneguts com a G20, van iniciar ahir a Buenos Aires la reunió anual amb les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina i els xocs diplomàtics com el que enfronta Rússia amb Ucraïna de rerefons.

El president dels EUA, Donald Trump, va afirmar que hi ha alguns bons senyals en les converses amb la Xina abans de la reunió d’avui dissabte amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, al mig de les tensions bilaterals en matèria comercial.

Trump, Peña Nieto i Trudeau van aparcar ahir la tensió i van renovar el pacte comercial

“Estem treballant molt dur. Si podem arribar a un acord, això seria bo. Crec que ells (Xina) volen fer-ho, crec que a nosaltres ens agradaria. Hi ha alguns bons senyals. Veurem el que passa”, va dir Donald Trump en declaracions a la premsa durant una reunió a Buenos Aires amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe.

El sopar que Trump mantindrà amb Xi és un dels encontres més esperats de la cimera del G20, ja que hi ha rumors que tots dos podrien assolir un acord per frenar la seua guerra comercial.

No obstant, el mandatari nord-americà va assegurar dijous que no tenia clar si volia arribar a un pacte amb Xi, perquè li “agrada” la situació actual, en la qual Washington ha imposat aranzels a les exportacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars i Pequín ha respost amb gravàmens valorats en 60.000 milions. D’aquesta manera, Trump, el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, van oficialitzar la firma del renovat pacte comercial per a Amèrica del Nord que reemplaça el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN). Per una altra banda, la sobtada cancel·lació de la reunió entre Donald Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que s’havia de celebrar avui, ha augmentat la pressió sobre el Kremlin perquè alliberi els vaixells ucraïnesos capturats i als seus 24 tripulants.

D’altra banda, el president de França, Emmanuel Macron, va explicar a través del seu compte oficial de Twitter que, davant de les desigualtats que pot generar la globalització, per a França és millor no tancar-se davant del multilateralisme i prefereix apostar per “no abandonar” els seus “valors”.

En aquest sentit, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer davant de la resta de líders del G20 una defensa del multilateralisme al considerar que és l’única via possible per poder solucionar els reptes globals.

Bin Salman, molt criticat a nivell internacional després de l’assassinat el dia 2 d’octubre del periodista Jamal Khashoggi a l’interior del consolat saudita a la ciutat turca d’Istanbul, es va col·locar a l’extrem dret de la fotografia i en un segon esglaó, amb un visible espai a la seua dreta.

Paral·lelament, les autoritats de Rússia van traslladar a una presó de Moscou els marins ucraïnesos detinguts en aquest incident.

tracking