SEGRE

POLÍTICA CONSTITUCIÓ

Moncloa dóna forma al pla contra aforaments sense els suports segurs

Necessita tres cinquens del Congrés per recolzar la reforma constitucional || El projecte de Sánchez es limita al Govern de l’Estat, els diputats i els senadors

La vicepresidenta Carmen Calvo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir.

La vicepresidenta Carmen Calvo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va aprovar ahir la proposta de reforma constitucional per limitar els aforaments dels membres de l’Executiu central, diputats i senadors en l’estricte exercici de les seues funcions en el càrrec, un avantprojecte de llei que no compta de partida amb el suport del PP i Cs, els vots dels quals són imprescindibles per aprovar-la. No obstant, l’Executiu de Pedro Sánchez confia que en un any aquesta reforma estigui llesta i pugui entrar en vigor, segons va afirmar la vicepresidenta Carmen Calvo a la roda de premsa després del Consell de Ministres. Va afegir que aquesta proposta “enfortirà la democràcia”.

El text del Govern espanyol planteja la modificació dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució per limitar l’aforament “estrictament a les funcions del càrrec”, segons va concretar Calvo. La vicepresidenta també va explicar que Sánchez obrirà una ronda amb tots els grups parlamentaris amb l’objectiu d’obtenir el suport per a la reforma limitada de la Constitució. En aquesta ronda, el president espanyol no demanarà a Podem que desisteixi de la seua intenció de demanar un referèndum sobre aquesta reforma.

El PP té majoria absoluta al Senat, òrgan necessari per a l’aprovació de la reforma

El Partit Popular serà clau perquè la reforma tiri endavant ja que requereix el suport, almenys, de tres cinquenes parts del Congrés (210 dels 350 diputats) i el Senat (159 dels 266 representants), on els populars tenen majoria absoluta. Amb aquesta reforma, el Govern central aspira a atansar-se a la “tònica mitjana” del règim d’aforaments de què disposa la resta d’Europa.

Casado va opinar que no cal “obrir en canal” la Constitució per acabar amb la corrupció a Andalusia o cessar els ministres “investigats” per les seues societats instrumentals. En aquest sentit va assenyalar que si existeix tal proposta de reforma, Podem voldrà incloure en el debat acabar amb la monarquia o fins i tot “incloure la nació catalana” en el text constitucional. Rivera va acusar PSOE i PP de “mangonejar i repartir-se els jutges per després tenir privilegis” i va lamentar que amb el plantejament del Govern central “es parli sols d’un 1 o 2% de casos que afecten la vida privada dels diputats”. I va afegir que Cs no han vingut a “posar pegats”, sinó “solucions”.

Una reforma “globus sonda” i “estafa”, segons PP i Cs

El líder del PP, Pablo Casado, va dir ahir al president Pedro Sánchez que apliqui els seus “propis barems” a l’Executiu en lloc de proposar una reforma de la Carta Magna que, segons la seua opinió, és “un globus sonda” o “una cortina de fum” per “amagar” els casos dels membres de l’Executiu de Sánchez o el “sistema clientelar andalús”. Per la seua banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que la tramitació ahir pel Consell de Ministres de l’eliminació dels aforaments en cas de delictes comesos fora de l’exercici del càrrec polític és una “estafa” i un “engany” que “pretén blindar els corruptes”.

tracking