SEGRE

ELECCIONS AUTONÒMIQUES

L'hora dels andalusos

Els comicis autonòmics d’avui, als quals estan cridats 6,5 milions de persones, estan marcats per la incertesa i els pactes || Els partits tanquen la campanya tensats per la possible irrupció de la formació ultradretana Vox al Parlament regional

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les eleccions andaluses a les quals avui estan cridats 6,5 milions d’electors es presenten marcades per la incertesa davant de la previsible absència d’una majoria àmplia per als principals partits –PSOE, PP, Cs i Endavant Andalusia, més la irrupció amb força de Vox–, cosa que els deixa bolcats a possibles pactes postelectorals. Aquests comicis es presenten també com l’avantsala d’un intens cicle electoral a Espanya, previ a les pròximes eleccions locals, regionals, europees i pot ser generals també.

La favorita a vèncer en les eleccions andaluses, Susana Díaz, afronta la cita amb les urnes amb els objectius de prolongar l’hegemonia del seu partit a Andalusia més enllà dels 37 anys i que Espanya tingui un Govern socialista amb una majoria més àmplia a les generals. Díaz ha desplegat una campanya personalista, clàssica, basada en el seu caixet electoral i en la seua presència mediàtica permanent en l’intent que els comicis tinguessin “accent andalús” i per contrarestar la insistent presència dels líders del Partit Popular, Pablo Casado, i Ciutadans, Albert Rivera, a Andalusia.

Els comicis d’avui es presenten també com l’avantsala d’un intens cicle electoral a Espanya

Per la seua part, el candidat del PP, Juanma Moreno, ha centrat la campanya en les propostes econòmiques lligades a l’ocupació i els impostos, i les eleccions del 2-D seran decisives per a ell, que busca governar per primera vegada (si suma amb Cs) i amb l’amenaça d’un mal resultat que li debilitaria la posició davant de la nova direcció del seu partit. La constant presència de Casado a la campanya electoral ha estat una de les notes més cridaneres, de les quals ja va avisar que aquestes eleccions eren com una “primera volta” de les generals.

L’aspirant a la Junta per Cs, Juan Marín, ha insistit durant la campanya que els seus vots no donaran suport que Susana Díaz i el PSOE segueixin al Govern, mentre que sí que ha llançat picades d’ull als populars, que ha dit que si firmen un acord la formació taronja el complirà perquè és “de confiança”, una idea que es contraposa al comportament del PSOE al final de l’acord d’investidura.

Amb Cs es dóna la circumstància que tots els sondejos li atorguen un augment que els situa el possible resultat en almenys el doble dels nou diputats assolits el 2015 amb un 9,28% de percentatge de vot, i segons algunes enquestes arriba a atansar-se fins i tot al triple, amb una pujada que no sembla a l’abast de cap dels seus adversaris.

Endavant Andalusia, la coalició de Podem i Izquierda Unida que es presenta per primera vegada a unes eleccions i amb Teresa Rodríguez al capdavant, ha centrat la seua estratègia a sumar el total suport de la seua militància i a reiterar que en cap cas governaran al costat del PSOE, amb què sí que estarien disposats a arribar a acords puntuals, però en cap cas a un pacte que els assegui al Consell de Govern, i també que no permetran un govern de la dreta.

Els candidats de PSOE, Partit Popular, Ciutadans i Endavant Andalusia van dedicar la jornada de reflexió a passejar per les localitats de residència i a estar amb la família.

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.EUROPA PRESS

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.EUROPA PRESS

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.

La candidata socialista Susana Díaz, amb la seua família.EUROPA PRESS

tracking