SEGRE

EUA ÒBIT

Mor l'expresident dels Estats Units George Bush pare als 94 anys

Els líders mundials recorden com va gestionar el final de la Guerra Freda

Imatge de George H. W. Bush amb la seua esposa, morta a l’abril.

Imatge de George H. W. Bush amb la seua esposa, morta a l’abril.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident dels Estats Units George H.W. Bush va morir divendres als 94 anys a Houston, segons va informar ahir el seu portaveu, Jim McGrath. George H.W. Bush era el pare del també expresident George W. Bush i de l’exgovernador de Florida Jeb Bush, que va intentar sense èxit aconseguir la nominació del Partit Republicà el 2016.

George H.W. Bush va ser pilot de guerra durant la Segona Guerra Mundial, congressista, ambaixador a l’ONU, director de la CIA, vicepresident de Ronald Reagan entre els anys 1981 i 1989 i va posar fi a una carrera política de quatre dècades com a president.

Malgrat llaurar-se un gran llegat a nivell internacional, no va saber solucionar els problemes dels EUA

Des de la Casa Blanca, Bush, el president número 41 (per diferenciar-lo del seu fill, Bush “43”), va liderar el final de la Guerra Freda, la primera guerra del Golf i la invasió de Panamà mentre la Unió Soviètica s’esfondrava i Alemanya es reunificava. Tanmateix, amb els triomfs diplomàtics i bèl·lics no en va tenir prou per aconseguir la reelecció, i el 1993 va entregar al demòcrata Bill Clinton les claus de la Casa Blanca. Bush es va convertir en el primer president republicà que no aconseguia la reelecció des de Herbert Hoover, que va cedir el testimoni el 1933 a Franklin D. Roosvelt després de la seua desastrosa gestió del crac del 1929.

L’expresident nord-americà patia un tipus de Parkinson que li impedia caminar i el va tenir en cadira de rodes els seus últims anys de vida, en els quals les entrades i sortides de l’hospital van ser constants sobretot per problemes respiratoris.

Després de la retirada de la política vivia a Houston amb la seua dona, l’exprimera dama Barbara Bush, que va morir a l’abril als 92 anys després de deixar el seu tractament. A l’abril Bush va patir una infecció de sang que va fer als doctors témer per la seua vida. També va ser hospitalitzat al gener per una insuficiència respiratòria i el juny per una baixada de tensió arterial. Líders de tots els racons del planeta i totes les tendències polítiques van recordar la seua tasca en la gestió del final de la Guerra Freda, el conflicte que va marcar la segona meitat del segle XX. En aquest sentit, l’altre gran protagonista de la caiguda de l’URSS, Mikhaïl Gorbatxov, va destacar la col·laboració que van aconseguir i que va permetre la firma d’un important acord de reducció de les armes nuclears.

tracking