SEGRE

PANORAMA

Sànchez i Turull, en vaga de fam indefinida pel 'bloqueig' del Tribunal Constitucional

L’alt tribunal ha admès vuit recursos dels presos, alguns fa més d’un any, però no n’ha resolt cap || Els diputats de JxCat demanen “l’atenció i el suport de totes les persones demòcrates”

Sànchez i Turull, en vaga de fam indefinida pel ‘bloqueig’ del Tribunal Constitucional

Sànchez i Turull, en vaga de fam indefinida pel ‘bloqueig’ del Tribunal ConstitucionalSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, i l’exconseller i també diputat d’aquest grup Jordi Turull han iniciat una vaga de fam “indefinida” per denunciar el “bloqueig” del Tribunal Constitucional (TC) als seus recursos d’empara que els impedeix “accedir a la justícia europea”.

Així ho van explicar ahir en un comunicat presentat per Jordi Pina, advocat de tots dos dirigents, i el doctor Jaume Padrós, exdiputat i actual president del Col·legi de Metges de Barcelona, que ha encarregat la constitució d’una comissió mèdica per supervisar l’esmentada acció de protesta.

Una comissió d’experts farà un seguiment davant dels riscos que comporta no ingerir aliments

Hauran d’estar amb els seus companys en hores de menjar i pot arribar l’alimentació forçada

“Denunciem el bloqueig a la justícia europea que el TC ens imposa. I ho fem amb tota la força i dignitat d’una acció emparada en la no-violència, una de les poques protestes legítimes que el fet d’estar empresonat ens permet: la vaga de fam”, assenyalen Sànchez i Turull. Afegeixen que el “bloqueig” del Constitucional rau en el fet que va admetre a tràmit “el cent per cent” dels seus escrits d’empara, fins a vuit, per posteriorment “no resoldre’n cap”.

Ressalten que, partint de dades del TC, els escrits d’empara admesos no arriben a l’1,5% dels presentats, però en el seu cas s’han admès el 100% per “seguidament oblidar-los en un calaix”, com per exemple el primer recurs que van presentar 22 de novembre del 2017.

“No demanem cap tracte de favor al Constitucional, però tampoc no acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada. La qüestió ni tan sols no és que dictaminin a favor nostre, sinó que simplement desbloquegin, inadmetent o desestimant, els recursos presentats”, agreguen.

Diuen ser conscients que com més es retardi el seu accés al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), “més es retardarà la recuperació de la nostra llibertat”.

Aposten per “remoure consciències i voluntats per impedir que s’assumeixi com a normal allò que no ho és: el funcionament irregular del TC és d’una gravetat sense matisos en un Estat de dret”. “No renunciarem mai a un judici just”, adverteixen.

Demanen l’“atenció i suport de totes les persones demòcrates de Catalunya, Espanya, Europa i el món”, convidant a preservar l’actitud cívica i pacífica i agraint la solidaritat, però també reclamen que aquesta vaga de fam “no alteri l’esperit ni les celebracions” per Nadal i Cap d’Any.

Tots apareixen sensiblement més prims que abans d’ingressar a la presó mentre es mostren somrients davant de la càmera.

La fotografia ha estat comparada amb una altra del Govern de la Generalitat de Companys presa en aquest cas a la presó de Madrid l’any 1935. La publicació de la foto va portar ahir a un cúmul d’adhesions i mostres de suport.

El règim penitenciari obliga els presos a acudir al menjador malgrat estar en vaga de fam i en cas de perill vital un jutge podria ordenar l’alimentació forçosa de Sànchez i Turull.

tracking