SEGRE

ANDALUSIA ELECCIONS

El PP, Cs i Vox sumen majoria absoluta a Andalusia davant de la debacle socialista

La irrupció del partit ultra, amb 12 escons, acaba amb l’hegemonia del PSOE a la Junta durant gairebé 40 anys || Susana Díaz reconeix el retrocés de l’esquerra i demana posar fre a la ultradreta

La candidata socialista a la presidència de la Junta d’Andalusia Susana Díaz i el del Partit Popular, Juan Manuel Moreno.

La candidata socialista a la presidència de la Junta d’Andalusia Susana Díaz i el del Partit Popular, Juan Manuel Moreno.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE va tornar a guanyar les eleccions a Andalusia, amb el 99,07 per cent dels vots escrutats als comicis celebrats ahir, però va vèncer amb el pitjor resultat de la seua història amb tot just 33 diputats, obtenint el 27,99 per cent dels vots emesos, davant dels 47 que va aconseguir en les últimes celebrades el 2015.

Tanmateix, la candidata socialista Susana Díaz té gairebé impossible governar, ja que no aconseguiria prou majoria ni tan sols amb els suports d’Endavant Andalusia, liderada per Teresa Rodríguez (Podem) i Antonio Maíllo (IULV-CA), que ha sumat 17 escons (16,17 per cent), al produir-se un inesperat tomb electoral a favor de les formacions de dretes.

Cap enquesta no va anticipar aquesta patacada del PSOE, malgrat que en cercles socialistes s’assumia com a possible una certa pèrdua d’escons, però no es preveia que fos superior als cinc.

La clau de les eleccions la pot tenir la formació ultradretana Vox, que es va alçar com la sorpresa de la nit a l’aconseguir ni més ni menys que 12 escons, amb el 10,95 per cent dels vots emesos. Es dóna la circumstància que fa tres anys i mig amb prou feines va arribar als 18.422 vots –el 0,46 per cent– i va ser superat àmpliament per altres formacions extraparlamentàries com UPyD, Partit Andalusista (PA) i PACMA.

El Partit Popular també perd força i només obté 26 diputats (20,75 per cent), set menys que a les eleccions de l’any 2015, mentre que Ciutadans s’impulsa fins als 21 escons (18,25 per cent), dotze més que en els últims comicis.

El bloc de dretes ha guanyat de facto aquests comicis i si pacta pot fer un tomb històric a una comunitat que no coneix Govern de cap altre color que no sigui el del PSOE durant gairebé 40 anys.

Amb aquests números, el candidat del Partit Popular a Andalusia, Juanma Moreno, tindria possibilitats de ser el pròxim president de la Junta d’Andalusia si en dates properes es fa efectiu un acord a tres entre populars i les formacions de Juan Marín (Ciutadans) i Francisco Serrano (Vox).

Per províncies, el PSOE ha guanyat en totes excepte a Almeria, on ha vençut el Partit Popular.

La participació a les eleccions andaluses, les onzenes d’àmbit regional, ha estat de les més baixes de la història de l’autonomia, amb el 58,62 per cent, gairebé tres punts menys que a les eleccions de l’any 2015.

Després d’aquests resultats, Susana Díaz va reconèixer el retrocés de l’esquerra a Andalusia i l’auge de l’extrema dreta. Per aquesta raó, la candidata socialista va fer una crida a les forces polítiques constitucionalistes perquè frenin l’extrema dreta.

Per la seua part, el cap de llista de Ciutadans, Juan Marín, va assegurar també que “el canvi ha arribat a Andalusia i a més ho ha fet per la porta gran”.

El candidat de Vox, Francisco Serrano, va manifestar que el seu partit serà “el que propiciarà el canvi a Andalusia”, la qual cosa va definir com “la reconquesta”.

Les formacions de dretes donen per fet que hi haurà “canvi”

Juanma Moreno, el candidat del Partit Popular andalús, va anunciar que presentarà la seua candidatura a la investidura per tal de convertir-se en el pròxim president de la Junta d’Andalusia. Moreno va manifestar que “nosaltres proposàvem i garantíem un canvi. Avui sabem que Andalusia vol canvi i, per tant, el tindrà”.

La candidata socialista a la presidència de la Junta d’Andalusia Susana Díaz i el del Partit Popular, Juan Manuel Moreno.

La candidata socialista a la presidència de la Junta d’Andalusia Susana Díaz i el del Partit Popular, Juan Manuel Moreno.EFE

tracking